14 d’octubre del 2022

Dotze anys de volatilitat i volubilitat política a la ciutat de Mataró (anàlisi electoral).

 

El segle XXI comença a Espanya amb el Govern de majoria absoluta del PP comandat per José Mª Aznar. Aquest, crescut, es traurà les penes del pacte del Majestic del 1996 que li va fer signar Jordi Pujol per donar-li el seu suport. Ara ja no en necessita cap i no tindrà aturador. Però un cigne negre, el primer del segle, en vindran més, se li creua pel camí l’11 de març del 2004. És el sagnant atemptat yihadista de Madrid. La mala gestió que en va fer, ell i els seus, descavalca el Govern del PP en quatre dies mal comptats. Comença l’època Zapatero. Els vents de l’economia bufen ben fort a favor, el país viu les “vaques grasses”. Però al 2008 apareix el segon cigne negre. La crisi financera que es ve covant des del 2007 esclata amb virulència a començaments de la tardor del 2008, la fallida de Lehman Brothers porta el sistema financer en orris. Tots a patir.

Els socialistes havien guanyat folgadament, encara que sense majoria absoluta, les eleccions del maig del 2008. Al segon govern Zapatero li va tocar bregar amb la situació. El 12 de maig del 2010, el seu President es rendia al faristol del Congrés: “Haré lo que haya que hacer, cueste lo que cueste y me cueste lo que me cueste”: el Govern. Repasso les entrades que vaig fer al meu blog de llavors d’aquell mes de maig (aquí). Ho vaig viure en primera línia, va ser dur, molt dur. Quatre anys d’eufòria (inconscients) i tres anys llargs de purgatori, pitjor, d’infern. El cicle polític ho va recollir de seguida. Comencen dotze anys trepidants, on veurem de tot. Del 15-M a la Puerta del Sol fins a les eleccions darreres, 14-F-21; amb alternances de Govern impensables, passant per fulgurants ascensos i caigudes de noves formacions polítiques; baralles campals dins dels principals partits polítics, repeticions electorals dues vegades; esverament fins el paroxisme a Catalunya, amb Presidents rectors, vicaris i escolanets; judicis espectaculars, que senten a la banqueta des de la monarquia, la corrupció política, el “procés”, les Caixes d’estalvis,..., l’atemptat a Barcelona de l’agost del 2017. No sols a Espanya. Veurem coses semblants a França, també amb atemptats yihadistes i l’ensorrament dels vells partits; a Itàlia, amb nomenaments de Govern de gestió tecnocràtics; a la Unió Europea que perdrà per primera vegada un membre, important, l’U.K.; Trump president del EE.UU.; l’ascens de la Xina; les guerres a l’Orient Mitjà i les crisis dels refugiats a la Mediterrània; i per acabar-ho d’adobar tot, el 2020, un tercer cigne negre, potser era gris, una pandèmia, la del COVID-19, que s’ha gestionat amb dificultats però amb notables resultats.

Anem a veure com tot aquest període, inaudit, extraordinari, que evidentment passarà a la història, ha tingut una translació en les vicissituds electorals a la ciutat de Mataró.       


1. Evolució demogràfica: la immigració.

 

La publicació anual de l’Ajuntament de Mataró sobre l’estat de la població i la seva evolució permet confegir tota mena de quadres i gràfics a partir de la informació que contenen i que és d’on trauré els que he fet. Crec que per analitzar què ha passat electoralment durant el període 2010-2021 cal presentar d’entrada, ja que les dades disponibles ens ho permeten, la sèrie poblacional des del 2000. Hi ha alguna dada que en les primeres publicacions del 2000 i dels 2001 no es presenta encara però a partir del 2002 ja es poden fer les series senceres del que vull explicar. Intentaré presentar -la major vegada de casos que sigui possible- les dades en valors absoluts, de quantes persones estem parlant.

No cal dir que la dinàmica demogràfica de Mataró ve completament marcada per la evolució de la immigració. Cal distingir entre la població nascuda fora del territori espanyol però amb ciutadania espanyola adquirida abans o després i la població estrangera. Veurem la diferencia que comença a donar-se al 2014, suposo fruit de processos de nacionalització en els que no vull entrar ja que poden tenir diverses casuístiques que no les crec interessants a efectes del que vull exposar. Hem de tenir present a l’hora que les dades fan referència a la població regularitzada i desconec si hi ha cap possibilitat de estimar l’existència del nombre d’irregulars que segurament hi són.

Quadre 1. Evolució de la població a Mataró 2000-2022.



Gràfic 1



L’evolució de la relació de la població amb nacionalitat espanyola i l’estrangera queda reflectida en la gràfica següent

Gràfic 2.



L’impacte de les sacsejades de les crisis del 2008 (financera) i del 2020 (pandèmia) és evident. Malgrat multiplicar-se quasi per tres la presència d’estrangers entre nosaltres des de l’inici del segle, és clara la seva estabilització des del 2010 fins al present, entorn el 16,5% del total de la població mataronina.

L’evolució de les arribades provinents dels principals orígens de les emigracions queda reflectida en el quadre següent:

Quadre 2. Nombre d’estrangers agrupats per procedències 2002-2022*


*aquestes dades comencen el 2002.

Els agrupaments per origen segueixen els mateixos criteris que l’estudi de població de l’Ajuntament, llevat dels llatinoamericans agrupant els del centre i els del sud. Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte, més que altra cosa, a components culturals: religió, idioma, costums, ... Cal tenir present l’arribada de xinesos que de ser irrellevants a començaments del període decupliquen la seva presència en aquest temps. L’evolució dels altres agrupaments segueix, més o menys, la mateixa pauta general. Des del 2009 s’incrementa, poc, la presència de magrebins; es manté la de subsaharians; baixa, una mica, la de llatins; l’excepció xinesa i l’increment dels vinguts d’altres llocs.

Gràfic 3.



2. Processos electorals 2010-2021.

En els darrers 12 anys (2010-2021) s’han produït 15 processos electorals:

En el 2010, autonòmiques; en el 2011, municipals i generals; en el 2012, autonòmiques altra vegada; en el 2014, europees; en el 2015, municipals, autonòmiques i generals; en el 2016, es varen repetir les generals; en el 2017, autonòmiques; en el 2019, generals, municipals, europees i altra cop generals; en el 2021, autonòmiques.

2.1. El cens.

Abans d’endinsar-nos en el resultats d’aquets processos, un cop d’ull al cens*, als cridats a participar-hi. D’entrada hem de separar els estrangers, que no tenen dret a vot, aquests els sabem any a any. Després hem de saber els censats que són els que tenen sufragi actiu, és a dir els majors de 18 anys; i la resta, la diferència entre el total d’habitants i el censats són els que no poden participar (menors, incapacitats + estrangers).

Quadre 3. Evolució del cens electoral 2010-2021.


*Les dades del nombre de censats les he tret de les publicacions sobre els resultats electorals que publica l’Ajuntament. Evidentment, no tinc coneixement dels anys en que no es van produir eleccions.

La població, entre el 2010 i el 2022, ha crescuts un 4,93%; els que tenen la nacionalitat espanyola (nascuts o no aquí), un 5,6%, és a dir més que la població (processos d’adopció de nacionalitat per alguna raó, entre ella naixements); el cens, però, ha crescut menys, un 3,56%; mentre que els que es queden fora de la participació han variat un 8,35%. Això darrer és fruit del component de la immigració.

2.2. Resultats electorals.

Quadre 4. Resultats electorals 2010-2021.*



*Les assimilacions i agrupaments de vots s'han fet malgrat hagin canviat els noms d'alguna de les formacions que s'han presentat en aquest període. Queda al marge la petita presència d'UPyD a les G'11 que s'ha inclòs a altres.

Una primera constatació, rellevant: en aquestes quinze conteses, en 12 anys, han guanyar cinc formacions polítiques diferents, de un extrem, quasi, a l’altre de l’arc parlamentari. Gràficament sembla que hi ha tres períodes diferenciats: el del començament de la segona dècada, 2010-2014, de predomini de les forces nacionalistes (CDC/Junts, ERC); un període central, 2015-2017, en que cada contesa és diferent (PSC, Junts, EcP, C’s); i un darrer període, des de 2019 de predomini del PSC. El període central és clau per veure la resposta de l’electorat, amb volatilitat i volubilitat, al panorama trasbalsat de la política espanyola i catalana d’aquests anys. És l’aparició de nous actors polítics protagonistes i el desencís i desorientació de la ciutadania davant els reptes que se li plantejaven.

Una primera síntesi en un quadre i una imatge:

Quadre. 5. Evolució del vot a les principals opcions agrupades segons proximitat ideològica


Gràfic 4.




2.3. Participació

Quadre 6. Evolució de la participació 2010-2021.


És evident que la participació en cada procés electoral -llevat del que en podríem dir l’abstenció “estructural”- obeeix a l’interès del cos electoral en la contesa. Tradicionalment s’ha manifestat escàs en les eleccions europees, bona mostra en són les del 2014, on la participació no va arribar al 50% (abstenció, 53,45%), fet que no es dona en les de l’any 2019 quan al fer-se conjuntament amb les municipals van manifestar un forta correlació amb elles, encara que com sempre menor. Curiosament en les 2014 la primera força política va ser ERC que no havia guanyat mai cap elecció a la ciutat. En canvi a les del 2019 el resultat seria parell que a les municipals, victòria del PSC.

Però hi ha més dades a considerar: La més elevada participació correspon a les autonòmiques del 2017, en el moment de màxim clímax independentista, que curiosament van ser guanyades per Ciutadans, un partit radicalment contrari al “procés”. Però la segona taxa més baixa de participació correspon a les darreres també autonòmiques, les 2021, on es va quedar a casa la meitat de l’electorat, fet que es deu poder interpretar com a resultat de l’evident cansament de la ciutadania davant el panorama polític i que va guanyar el PSC.

En les eleccions municipals les participacions del 2011 i del 2015 són semblants i de les més baixes. En les del 2011, la supressiva aparició d’un notable gruix de vots de PxC provoca el canvi d’Alcaldia que passa per primera vegada a CiU, però que obre en període d’evident manca de governabilitat al no aconseguir establir-se majories de govern. Fet aquest, que s’aguditza amb el resultat del 2015 en que hi ha fins a 9 grups polítics representats al Consistori fet que no s’havia donat mai i que expressa les “turbulències” del moment polític. Aquesta situació és corregida per l’electoral al 2019 amb una forta pujada de la participació, també d’acord amb el moment polític, i amb una polarització en les opcions que porta a una concentració notable: dos grups, PSC i ERC, concentren 21 dels 27 regidors, repartint-se els tres grups restants dos regidors cadascun.

La participació en les generals mostra una elevada participació amb alguna nota a ressenyar. En les 2011 hi ha la victòria de CiU, però en les dues del 2015, el vencedor és ECP que mai havia resultat guanyador des de l’adveniment de la democràcia. Mentre que a les primeres del 2019 hi ha la segona participació més alta, fruit evidentment també del moment, però que són guanyades pels socialistes. Podríem dir que en tres moments, 2011, 2015 i 2019, aquestes eleccions reflecteixen clarament el panorama general.

Tot això fa pensar en oscil·lacions del cos electoral participant i abstenint-se, donant el seu vot a qui li sembla millor en cada moment, ens permet parlar de volubilitat i volatilitat. La tensió política d’aquesta segona dècada del segle XXI, que no és exclusiva de casa nostra, encara que tenim elements a Catalunya que la distingeixen, té evident translació en els resultats electorals. No són els mateixos els que participen més o menys, i tampoc són les mateixes formacions les que reben aquesta participació. Les constants estructurals desapareixen, o en surten de noves que fins ara han donat mostres de no assentar-se i establir-se amb força.

Gràfic 5


Gràfic 6.


La línia de tendència del percentatge d’abstenció ens mostra una inclinació a la baixa (més participació) que crec que ve emmascarada per les altes participacions del període central (totes per sota de la línia de tendència) però podríem deduir de les darreres dades que això es pot revertir (totes per sobre). Novament els moments polítics determinaran quin és el futur d’aquest aspecte de la participació.  


2.4. Vots en blanc i nuls.

Podríem pensar que la situació d’aquests temps portés a un increment dels vots en blanc o nuls com a forma de manifestar una disconformitat amb les propostes que es presenten a l’electorat. Les dades recollides no ho reflecteixen, ans al contrari, ens mostres que aquesta possible i existent manifestació electoral va a la baixa.

Quadre 7. Evolució dels vots blancs i nuls en el període 2010-2021.



La gràfica en valors absolut ja és indicativa i la dels valors percentuals amb les línies de tendència també.



Gràfic 9.





Annex. Línies de tendència de les agrupacions polítiques. 2010-2021.

Els agrupaments estan fets amb les formacions polítiques malgrat s'hagin presentat al llarg del període analitzat amb noms diferents (estan marcades amb *)

L’esquerra. Evolució dels vots del PSC i ECP* període 2010-2021.



Gràfic 10.


La tendència es creixent partint d’un nivell baix al començament i impulsada per la recuperació des de la meitat del període.

Els nacionalistes. Evolució del vot de ERC/ Junts*/CUP en el període 2010-2022


Gràfic 11.


La variació també és gran, encara que menor que en el cas de les esquerres. Curiosament la vegada amb menys vots aconsegueixen l’Alcaldia M’11 i les seves puntes més altes es produeixen a les eleccions autonòmiques llevat -indicatiu també- de les darreres de l’any 21.

La Dreta. Evolució del vots de PP/ C’s/ Vox* en el període 2010-2021.


Gràfic 12.


La tendència és lleugerament a la baixa amb una dispersió notable degut als moments ja comentats.


14 d'octubre.