4 de gener del 2023

A Nicolás Redondo, en el meu record.

 

Al segle XIX Mataró era una població industrial. La llavor germinal de la classe treballadora, el proletariat que se’n deia, va donar a la nostra ciutat un plançó del moviment obrer que junt amb d’altres va contribuir a crear al 1888 la Unió General de Treballadors, el sindicat socialista.

A la tardor de 1988, amb motiu del centenari de la seva creació, la U.G.T. va organitzar a Mataró un gran acte commemoratiu que va presidir el que n’era llavors el seu Secretari General, Nicolás Redondo. Va ser una gran diada, alguns dels assistents rellevants van arribar a la nostra ciutat en el tren propulsat pel vapor “Mataró”, la màquina del centenari. Des de l’estació van marxar en manifestació a la seu del sindicat, ubicat en l’indret on s’havia bastit la “Casa del Poble” per les històriques organitzacions socialistes locals: sindicat, partit, joventut,.... L’edifici actual de la Plaça de les Tereses havia estat la seu del sindicat franquista, la C.N.S., incautat el patrimoni obrer després de la guerra, enderrocat i construït de nou i retornat amb la democràcia sols al sindicat socialista. Allà es va descobrir una placa commemorativa i després altra vegada a peu, la comitiva va anar al Par Central on es va celebrar un míting sindical i un gran dinar de germanor entaulats a l’aire lliure.

El moment polític era de gran tensió ja que el sindicat havia trencat amb el Govern, i consegüentment amb el partit socialista, i amb les altres forces sindicals havia convocat una vaga general, la primera en democràcia, per les setmanes a venir. La premsa de l’endemà recull les dures declaracions que va fer Nicolás Redondo aquell dia en el míting: “El govern ha perdut els papers”.

Com a amfitrió, en tant que alcalde de la ciutat, i com a coadjuvant a l’organització de l’acte, em va tocar acompanyar la celebració amb un cert neguit, no en va jo era un càrrec del Partit socialista, institucional i orgànic. El nostre Primer Secretari, Raimon Obiols, va declinar la invitació per assistir-hi. Evidentment en aquella tessitura era impossible la presència del President del Govern i Secretari Gral. del PSOE Felipe González. Recordo ben bé les paraules d’agraïment de Nicolás Redondo per la meva presència. Pujant cap el parc em va dir: “Tú seràs Alcalde muchos años”. Sí, en vaig ser uns quants anys més.

Avui, ja molt gran, Nicolás Redondo ha mort. La classe treballadora d’aquest país, i els militants socialistes també, el recordarem. Serà un punt de llum més, gran o petit, com vulgueu, en el nostre firmament.


És una imatge que hi tinc especial estima: de dreta a esquerra, Ramon Manent (1er. Tinent d’alcalde), jo, Nicolás Redondo, Justo Domínguez (Secretari Gral. U.G.T. Catalunya) i Remigio Herrero (Primer Secretari PSC Mataró). 26 de novembre de 1988.


4 de gener.