7 de gener del 2023

Un altre que se’ns en va.

 

No pas massa gran encara, en Toni Batllori (1951-2023) ha mort avui. Un altre dels nostre personatges que se’ns en va. No el vaig conèixer personalment, però els seus ninots van acompanyar al ressuscitat municipalisme de la democràcia. La revista “Catalunya municipal” de la Federació de Municipis de Catalunya va acollir els seus acudits setmana rere setmana, ens van acomboiar molts anys.

Amb motiu dels 10 primers anys de la publicació, el 1995, vam publicar un recull del seu treballa amb nosaltres. “Els dibuixos, els ninots d’en Batllori han ponderat sempre el paper més aviat marginal, secundari, humil dels ajuntaments.” Eren les lletres que escrivia en Quim Nadal, President llavors de l’entitat municipalista en l’entradeta de la publicació.

He anat a buscar el document, he repassat les més de 30 cartolines amb els seus ninots. Si algú vol comprendre d’una ullada els neguits del municipalisme d’aquells anys, principalment amb les batalles perdudes amb la nova administració autonòmica (Generalitat de Catalunya), en tindrà una visió força aproximada. Fins i tot, si es pregunta avui per la pervivència de certs temes allà els trobarà dibuixats.



Va obtenir reconeixement professional i ara tothom es fa ressò del seu treball quotidià, fins al darrer dia, a La Vanguardia. S’ha dit que era la millor crònica periodística del dia. També els amics de la revista Valors perden el seu apunt mensual, generalment punyent. Que la terra li sigui lleu.

7 de gener.