14 d’abril del 2022

Perspectives.


Eduard Alcoy, "Carrossa-2"


Escric en una piulada MTR (Mataró) com temps enrere es va començar a escriure BCN (Barcelona) o BDN (Badalona). Un bon i declarat MTV (mataroní de tota la vida) m’ho retreu. Em diu que queda molt atròfic. Atròfic?, agafo el Fabra: "Atròfia: Consumpció per manca de nodriment, emaciació lenta del cos o d'una part del cos.", ostres, sí! I, emaciació?, giro fulles: "Emaciat: que ha perdut carns fins a esdevenir extremadament magre."

Tot ha vingut a tomb d’un curt debat -des de les branques d’on ara piulem- sobre les entitats civils, el seu paper en la vida pública, el seu nombre i la seva virtualitat a casa nostre (que em sembla que no es gaire diferent del que podríem veure al nostre entorn proper i no tant proper).

És evident que la majoria d’entitats existeixen perquè hi ha qui les fa funcionar. Els relleus en la seva direcció són una garantia de la seva pervivència i continuïtat. Però la majoria, com tots els essers vius, neixen, es desenvolupen i moren. Han sortit en un moment històric concret, per una finalitat determinada, amb una gent d’un temps i d’un país, ..., i la majoria amb els anys s’esllangueixen, després queden somortes i al final desapareixen. Però, hi ha temps nous, moments històrics nous, i sorgeixen entitats també noves o se’n ressusciten d’antigues adaptades al nou moment.

S’està acabant poc a poc una generació (sempre s’està acabant una generació) i amb ella van desapareixen paulatinament, potser imperceptiblement, les seves creacions. És llei de vida. Alhora, sense tanta força, o no, amb més o menys força, els temps són diferents, apareixen noves expressions.

Tornem a l’inici: pels “grans” hi ha atrofia i emaciació. És just aquest judici, aquesta apreciació? No ho sé pas. Tenim perspectiva?

Estic llegint Peter Brown, El mundo de la antigüedad tardía. De Marco Aurelio a Mahoma”, ed. Taurus, M-2021. Del 200 al 700 dC . Com la societat “romana” va anar canviant per impulsos interns i externs, econòmics i socials, de mica en mica, diferenciant-se entre l’Orient i l’Occident, amb elits que defugien els canvis o s’hi adaptaven, amb nous actors integrats o vencedors. Són 500 anys, una mirada llarga sobre unes construccions que havien començat més de 500 anys abans.

La mirada “presentista”, tant d’avui en dia, segurament no ens deixa veure l’amplada i la llargada de l’ona sobre la que estem. Les nostres construccions són conseqüència de temps anteriors i s’adapten, o desapareixen, en els temps venidors. Atròfies? Certament, però al costat hi ha desenvolupament (el seu antònim) que potser alguns el veiem amb perplexitat perquè ja és fruit d’un altre moment, d’un altre temps. Cal entendre’l aquest desenvolupament i cavalcar el sentit de l’ona que està passant conscients que no ve d’un altra mar, o potser sí.

14 d’abril.