16 d’abril del 2022

Pastors i ramats.

Sempre n’he estat dels pastors i els ramats. Si hi ha bons pastors els ramats van aconduïts. Si no, s’esgarrien i són pressa fàcil dels llops i altres bèsties. 

Quasi bé dos-cents anys enrere un pastor es dirigeix al Honrado Concejo de La Mesta, ja a les seves darreries, presentant un manuscrit on ofereix i explica els seus cinquanta anys de feina transhumant.



Hi ha una editorial a Valladolid, Maxtor,  que s’ha especialitzat en publicar edicions facsímils d’escrits antics on es troben perles interessants. En vaig veure unes quantes a un aparador d’una llibreria castellana i vaig entrar a proveir-me d’algunes, entre ells aquesta.

Estaria bé que gent d’avui, en aquest cas, pastors, beguessin de la vella saviesa per si els pot aportar alguns coneixements i indicacions per la seva feina.

El llibre, després de l’advertència preliminar, començ així (amb l’ortografia de la època):

“Un rebaño de mil y cien cabezas debe tener un Rabadan, un Compañero, un Ayudador, un Sobrado (que también se llama persona de más) y un Zagal.

El Rabadan es el gefe, y sustituye en ausencia al Mayoral; el Compañero sigue inmediatamente al Rabadan, y es el que se pone á la cabeza del ganado cuando va de marcha, el Sobrado y el Ayudador están á las órdenes de los dos anteriores. El Zagal es el que cuida del hato de los Pastores y de las yeguas.

……

Es bien sabido, y la experiencia lo ha acreditado, la grande utilidad de los perros en los rebaños para defender á estos de los animales carniceros: por consiguiente cada Pastor debe tener uno ó dos bien acostumbrados á su voz para que por este medio sean vigilantes y obedientes á su mandato.”

16 d’abril.