27 de setembre del 2023

Emergència climàtica.

 


David Lizoaín acaba de publicar un assaig sobre la situació climàtica que viu el nostre Planeta Terra: Crimen climático. Cómo el calentamiento global està produciendo un genocidio.” Ed. Debate, B-2023. És un llibre breu, 142 pàgines de lletra gran, fàcil de llegir, amb 26 pàgines de lletra més petita de notes en les que recolza el seu escrit.

Una presentació del tema -tal com estem ja-; una disquisició sobre si podem parlar de genocidi climàtic; unes explicacions de les causes, les estratègies utilitzades per amargar-ho o per superar-ho d’alguns; els responsables i les seves responsabilitats; i dos capítols finals de les accions possibles per superar l’atzucac.

Una abrandada crida final a la revolta. Sí, a la revolta. “La política de nuestro tiempo debe ser antes que nada una política de rechazo.”

Però crec que el més interessant del llibre ve a la meitat, al capítol 3: “El implacable impulso del mundo por acumular”. Sí, podem veure el que s’està desenvolupant als nostres ulls i que cal emprendre una altra direcció, però no podem deixar de tenir present contra què ens enfrontem: La lògica del capitalisme, els funcionament dels estats avui en dia -democràtics o no-, i els nostre propi comportament, el dels consumidors.

El motor básico de la emergencia climática es increíblemente banal: el deseo de adquirir más y más bienes por parte tanto de los estados como de las empresas, familias e individuos. La acumulación es el sentido común reinante: el dinero hace girar el mundo.”

“Y los estados tienen fuertes razones, tanto internas como externas, para ampliar sus capacidades productivas y aumentar el crecimiento, ya que éste ayuda a legitimar el orden social. Los conflictos sociales son más fáciles de gestionar cuando hay un excedente mayor que distribuir.”

“En la búsqueda del beneficio habrá actores dispuestos a colaborar con cualquier gobierno, por muy criticable que sea; habrá actores dispuestos a explotar la mano de obra hasta dónde sea posible; y habrá actores dispuestos a saquear la naturaleza y a contaminar sin límite.”

“Entre el objetivo de los consumidores ricos de mantener su nivel de vida y el deseo del grueso de la humanidad de poder emularlos, aunque sea de forma puntual, se encuentra la receta para el desastre climático, porque nadie quiere reducir su propio consumo, por tanto, sus propias emisiones.”

“La lógica del sistema impulsa a todos hacia una expansión infinita en un mundo finito, y con ello, hacia las emisiones masivas de carbono.”

Perdoneu, a partir d’aquí la lluita. Les preguntes radicals sempre són encertades, les respostes radicals generalment -fora de situacions excepcionals- errades. ¿Estem, considerem col·lectivament que estem, ja en una situació excepcional? Pel que em sembla no ho crec. Així els anirà a les generacions futures. A punt de caurien el precipici.

Posem un exemple senzill i marginal: ¿ordenarem la prohibició de les estufes en les terrasses de bars i restaurants? Amb la resposta teniu una pista suficient.

27 de setembre.