7 de setembre del 2023

Eficàcia i eficiència.

 

Sempre m’ha agradat la diferenciació entre aquests dos conceptes. Eficàcia: Qualitat que té la virtut de produir l’efecte volgut. Eficiència: Qualitat que produeix realment un efecte. L’eficàcia pot produir, l’eficiència produeix.

M’han tornat a posar una multa de trànsit. Normal, fem infraccions a les normes de circulació (qui no n’ha fet mai cap que aixequi la mà) i a vegades, no totes, ens enxampen. Reconeixem l’errada i paguem, què si no?, hem de ser cívics. I ens queda el record, gràcies a la “garrotada” rebuda, que hem d’estar més atents i procurar no reincidir. És la virtualitat (de virtut, no de virtual) de les multes.

Aquesta vegada qui m’ha denunciat és la République Française, Liberté, Égalité, Fraternité. Així és l’encapçalament de la notificació. Excés de velocitat, anava a 86 km/h en un tram limitat a 80. Désolé, a pagar (amb targeta a www.amendes.gouv.fr). Si es fa als pocs dies de rebre la sanció, sols 45 euracos.



Però el que vull destacar és que la infracció es va produir el 19 d’agost passat i la notificació, en castellà i amb totes les dades correctes d’adreça i vehicle, es va fer el 23 del mateix mes, 4 dies després (para mayor información sobre esta notificación: www.antai.gouv.fr) i em va arribar la comunicació ahir, 6 de setembre, 15 dies després per correu normal. És a dir, mentre jo m’anava passejant per la France alegrament de vacances l’administració francesa feia implacablement la seva feina (espero no rebre’n cap més, encara que havent fet 3000 km per carreteres diverses tot pot ser).

L’any passat, a Florència, també vam fer una infracció de trànsit, circular per una via d’accés restringit. Ho vaig explicar aquí: https://magrinyar.blogspot.com/2023/03/la-intelligencia-artificial.html

27 de març de 2023, set mesos després. Carta certificada amb acusament de rebut de la Comune de FirenzePolicia Municipale“Verbale di violazione alle norme del codice della strada”, vaja, una multa de trànsit.  Hem infringit, els dos automòbils, l’article 7: “circolava in zona de trafico limitato con veicolo non autorizato”, dia 18-8-22, hore 19,03. (Data e hora Accertamento: 24-9-22, 9h 13m.) Luogo dell’infrazione: Via Guelfa.

La multa, pagada a la Comune de Firenze, va costar 70,12€ i en italià. Podem comparar l’eficàcia i l’eficiència (la forma i el resultat del seu treball) de dues administracions (central i local) de dos països diferents però propers, no sols físicament sinó administrativament.

Ah, i compte!, ens tenen ben fixats a tot arreu, no només els GAFA, sinó les administracions. El Gran Germà.

7 de setembre.