29 de març del 2023

La intel·ligència, artificial?

 

Vam tornar a anar a Florència des de Sant’Appiano i a l’arribar ens vam aturar al Piazzale Michelangelo on hi ha bona possibilitat d’estacionar els vehicles. És coneguda la sensacional vista que hi ha sobre la ciutat des d’aquell indret. Vam pujar caminant a San Miniato des d’on encara milloren les vistes i té un petit cementiri adjunt amb alguns panteons sorprenents.


Baixem cap a la ciutat en mig d’una turmenta impressionant de la que fins i tot se’n va fer ressò els mitjans de comunicació, 18 d’agost de 2022. Per la Via dei Serragli (curiós el nom) i el ponte alla Carraia ens fiquem al cas urbà florentí cercant on podem deixar els cotxes per tota la jornada. Aparcaments de pagament plens, voltes, voltes, i al final, més amunt de la Piazza della Libertá, en un indret mal girbat trobem un forat al carrer per deixar-hi els vehicles.

Volem anar a Santa Maria Novella. Caminada i  ja hi som. Les capelles: Tornabuoni, Strozzi, il Cappellone degli Spagnoli; Masacio, ..., hi és quasi tot, tot el Renaixement. No era pas la primera vegada que hi anàvem, sempre per tornar-hi. https://manelmas.blogspot.com/2007/12/roma-altra-volta.html

Feina per trobar lloc per dinar, som 10. Via dei Servi, al costat mateix del Duomo, gentada arreu. Tenim entrades amb horari a primera hora de la tarda pels Uffizi. No és lloc per anar a l’agost entre la gernació turística i amb criatures. Visita per sobre, no hi ha altra.

A la sortida del museu ja una mica cansats enfilem cap allà on hem deixat els vehicles. A la Via Cavour els menuts troben una gran botiga de Lego, aturada. Llavors el cel s’enfosqueix i ens cau al sobre una bona estona de pluja. Els homes, amb uns paraigües minsos van cap a buscar els cotxes. Els vells, les dones i els nens ens fiquem a una gelateria mentre tornen a buscar-nos. Cantonada Via Cavour, Via Guelfa. Els dos conductors xops i cap a casa, als turonets toscans.




27 de març de 2023, set mesos després. Carta certificada amb acusament de rebut de la Comune de Firenze, Policia Municipale. “Verbale di violazione alle norme del codice della strada”, vaja, una multa de trànsit.  Hem infringit, els dos automòbils, l’article 7: “circolava in zona de trafico limitato con veicolo non autorizato”, dia 18-8-22, hore 19,03. (Data e hora Accertamento: 24-9-22, 9h 13m.) Luogo dell’infrazione: Via Guelfa.

La primera intenció al llegir la notificació és fer un recurs. Home: turistes, en un dia de pluja, amb gent gran i infants, no saben a on es fiquen i els claven una multa de...176,78€ (en caso di mancato pagamento), 68,88€ si la pagues abans de cinc dies de rebre la notificació.

Es pot fer recurs al Prefetto, “deve essere redatto in lingua italiana” normal, i Attenzione (sí subratllat) in caso di rigetto del ricorso da parte del prefetto la sanzione subirá un aumento minimo del doppio.”!!

També es pot fer un recurs al Giudice di Pace, també en italià i aquest cop l’Attenzione diu: “per i ricorsi al Guidice di Pace è previsto il versamento di un contributo”. ¡Toma ya!

Divisió d’opinions a la família sobre quin comportament seguir. Amb la meva vella experiència de les administracions públiques i més les municipals crec que el millor és pagar i callar. Ara ves a explicar a no sé pas qui, potser a una màquina, que érem turistes desconeixedors de la prohibició, que plovia, que hi havia gent gran i infants cansats, que els conductors estaven xops de dalt a baix, ..., no crec que valgui la pena.

El viatge de les vacances de l’any passat han tingut doncs una despesa extra de més.

Clar, diu la meva filla (funcionaria a l’Administració Tributaria de Catalunya), si no posen restriccions els cotxes arribarien a la porta del Duomo. Sí, aquesta interpretació rigorosa és correcta, cal un necessari control, però alguna consideració raonable d’excepcions hauria de ser possible. Això, però, no ho expliquis a una màquina que va retratant als infractors i a algun obscur funcionari municipal que hauria de revisar els recursos i atendre’ls o no. No sé pas -ara que es parla tant de la Intel·ligència artificial- com funcionaran aquest temes en el futur. Ho creuaran tot?

Potser que l’Oficina de Turisme de Florència ho esbrini.  http://www.florencia.es/florencia-practica/informacion-turistica/informacion-turistica

 

29 de març.