9 d’octubre del 2021

Preparar-se pel que ve.

“Más allá de la presente, otras pandemias resultan posibles.”


D’entre la pila de llibres mig llegits, sols començats i pendents d’obrir he rescatat i acabat un altre treball sobre la pandèmia. Jacques Attali, La economia de la vida. Prepararse para lo que viene. Libros del Zorzal, B.A.-2021.


El tenia començat des de l’estiu, encara que ja he llegit força sobre el tema i des de diferents angles. Segueixo a l’autor, no en tot el que ha fet, des de fa temps. Tot una personalitat a França. No m’ha decebut, encara que al final m’ha deixat, a dia d’avui, més preocupat.

El llibre està escrit l’any passat en els moments més durs  de la pandèmia. Els anàlisis són doncs dels moments primerencs.  Les causes: “la crisis actual se desencadenó por una falta de respeto a la naturaleza” (sempre he pensat que aquesta era la tesis correcta). Explicacions de les estratègies seguides, les xines, les sudcoreanes, les europees, les americanes. L’impacte principalment a l’economia, la societat, la política i les persones. Tot seguit les propostes: “... es hora de pasar de la economia de la  supervivència a una economia de la vida”, sense amagar els perills que ens poden succeir, ja sigui el desig de que tot torni a ser com abans, la manca de previsió del que ens pot tornar a passar, fins als extrems del bio terrorisme o els més possibles de la vinguda de la política obscura: dictadures que preconitzen obertament la xenofòbia i l’absolutisme.

Algunes coses que m’han interessat especialment. El tema de la mort: “La lección es muy clara: si la muerte sigue siendo íntima y previsible, se la tolera; cuando vaga por las calles y puede golpear a cualquiera en cualquier momento, se vuelve intolerable”. Un tema per deformació professional, el del deute públic: “la deuda pública mundial aumentará hasta el 101,5% del PIB, cuando en 2019 era del 83,3% y la deuda mundial, pública y privada, se acercará al 300% a fin del 2020. Y sin embargo nadie se preocupa”. Val a dir que les dades econòmiques pel 2020 que estima en els annexes finals del llibre van quedar superades per les dades reals que ara ja coneixem. Y un darrer tema, el turisme: un apartat del capítol de “La economia de la vida” es titula: “Rescatando al soldado turismo” parafresejant el títol d’una famosa pel·lícula bèl·lica. “Tendremos que admitir que un destino turístico solo es viable y duradero economicamente si lo es ecològica, cultural y socialment.”

Deia que al final m’ha deixat preocupat. “Querer volver a lo anterior es condenarse a sufrir con más fuerza aún el próximo incidente grave que afecte a la humanidad”. I aquí una frase genial: “La ciencia ficción nos será de mayor utilidad que los manuales de economia.”  No es veuen grans intencions i decisions del governs: “Ninguno se ha puesto en economia de guerra democràtica”, aquesta democràcia de combat ha de ser: Representativa, protegir la vida, modesta, justa i tenir present l’interès de les futures generacions. Ho faran, ho farem?

“Pensar en lo que vendrà después es pensar de manera amplia, pensar en la vida y la condición humana.”


9 d'octubre.