11 de febrer del 2022

Pandèmia i post veritat-2.

 


L’endemà de la presentació del llibre d’en Jordi Pigem, d’escoltar-lo i de seguir el debat que hi va haver, de parlar de l’entrada (que vaig fer prèviament) amb l’autor, cal repensar i corregir algunes coses. Són coses derivades de les percepcions corrents i incorrectes que tenim de les paraules, principalment dels qualificatius, allunyades de les accepcions del diccionari. Serem més justos.

L’obra és un opuscle, segons el DIEC: “Obra literària o científica molt curta”. Crec que aquesta qualificació s’allunya de la del pamflet, que també és un opuscle, ja que la deslliura de la consideració agressiva i violenta que té aquest.

Més reposadament, ja no tant a cop calent, els adjectius mes adients a l’obra són la seva heterodòxia, DRAE: “Discrepante de la doctrina fundamental de un sistema político o filosófico”, o “Disconforme con hábitos y prácticas generalment admitidos”. Les dues accepcions són bones. El segon adjectiu que la caracteritza és la seva exposició vehement, DIEC: “Que es manifesta amb força, vivesa i passió”. Crec que això és innegable.

No sóc pas cap crític professional que escriu en un mitjà públic, però si que faig crítica a l’hora de valorar (en el sentit que sigui) el que crec convenient en públic a través d’aquest senzill blog que crec que no té gaire ressonància.

Veure les coses reposadament les millora, i més quan entenem que els debats s’han de fer més fredament que com perillosament estem fent tots en aquests darrers temps (o, sempre ha estat així?).

El que si no vull deixar passar és la meva discrepància profunda amb la consideració que es fa de la situació dels joves. Els portem amb coto fluixos. Dir que no tenen perspectives! Les que tenien generacions anteriors eren -van ser, en realitat- gaire bones? Clar, es comparen en gran part amb una generació excepcional, per la història viscuda, que és la nostra, la dels avui ja grans, que també vam haver de bregar lo nostre, oblidant-se de totes les anteriors i no volen veure tampoc la seva actual situació respecte als seus coetanis que pugen a una pastera i potser se’ls engoleix el mar o han de viure sense cap perspectiva en un camp de refugiats.

Que es treguin les lleganyes dels ulls i que s’espavilin i lluitin, que es guanyin la seva vida com han fet totes les generacions!



Si Internet s’apaga, què pot passar? Com acabaran? Recordem l’extinció dels dinosaures. També s’extingiran?, potser sí. Crec que el cervell dels humans és més gran i més potent que el d’aquelles bèsties antediluvianes.

11 de febrer.