23 d’agost del 2022

El Poder

 


Leonardo Sciacia va publicar “Il conteso” al 1971. Veig que l’Editorial Bruguera en va fer una edició en castellà el 1981. Tusquets editores el va tornar a editar el 1991 i una nova edició el 2022, 51 anys després de sortir a l’original italià.

Va sobre el Poder, sí en majúscules, de qui mana i com mana de veritat. El protagonista, l’inspector Rogas, prou que vol aclarir la trama que li han encarregat escatir però quan la sap se’l treuen de sobre. No interessa a ningú que se sàpiga què passa, a ningú, ni als possibles afectats. Aquests tampoc els interessa. És el funcionament del Poder, del poder de veritat.

La translació de la història que presenta Sciacia fa més de cinquanta anys podem fer-la avui i aquí crec sense massa dificultat. Tots els poders de l’Estat, de qualsevol Estat, hi estan embolicats. Jutges, policies, mitjans de comunicació, partits polítics. Intentar desembolicar el cabdell d’interessos, concomitàncies, corrupteles, ideologies, ... és, o potser arribar a ser, perillós. És enfrontar-se de veritat al Poder.

23 d'agost.