5 de febrer del 2018

Europa, recens descripta.



La primera vegada que vaig veure un mapa original d’aquests va ser a la caixa forta de la biblioteca de la Universitat de Salamanca (ho explicava aquí). Era una de les il·lustracions de l’Atlas Maior publicat entre 1662 i 1672. 

Fa uns anys, estant de viatge, vaig veure una reproducció d’aquella ilustració en un aparador d’una botiga d’arts gràfiques a Amsterdam i la vaig comprar. Ara, m’he decidir a emmarcar-la i penjar-la ja que torna a estar d’actualitat. No és gaire freqüent (més aviat rar) que un esdeveniment que duri un breu lapse de temps com la proclamació de la República Catalana, (una setmana llavors, algun minut recentment) quedi plasmat en un mapa de la realitat política.

Clar que al segle XVII, les fronteres es movien molt. La guerra del Trenta anys i la pau de Westfàlia, van establir un nou ordre polític europeu.


Malgrat tot, els autors –cartògrafs- suposo que treballaven per encàrrec, o intentaven emmotllar les seves obres a les variacions dels temps, tot aprofitant treballs anteriors. Per això, he trobat per la xarxa mapes d’Europa d’aquests anys amb totes les variacions possibles. La Península Ibèrica en un sol Estat, (cal recordar que la pau de Lisboa –el reconeixement de la corona hispànica de la independència de Portugal- es signa el 1667); Catalunya dins de França, l’annexió dura fins al tractat del Pirineus en 1659; Espanya sencera separada de Portugal, datat el 1644; i el de la Catalunya separada, sola, la del canonge Pau Claris, que sols va durar unes setmanes el 1641. Curiosament tots ells amb la capçalera de Guilielmo Blaeuw que segons la Viquipèdia va morir el 1638 (és de suposar que els fills continuaven la imatge de marca del seu pare). 

Bé, els historiadors en deuen saber més d’aquestes coses. Jo, em quedo amb el mapa de la “Europa recens descripta”, no sé quan descrita, com una curiositat anacrònica, del segle XVII.









5 de febrer.

4 comentaris:

Francesc Cabiró Gómez ha dit...

Bon dia,

Avui justament he penjat emmarcat a casa el mateix mapa, el qual vaig comprar durant la Diada del 2014.
Com que en el mapa no hi posa cap data, buscant informació a la xarxa he anat a parar al teu blog.
Moltes gràcies per les dades que indiques.

Francesc Cabiró
(Badalona)

Sobre qui escriu. ha dit...

Content d’haver pogut ser útil. De res.

Miquel Moix ha dit...

On es poden trobar reproduccions d’aquest mapa? Tant merxandatge barat i lamentable que genera el procès, és estrany que ningú ofereixi un article de qualitat i amb pedigrí històric com aquest. Ho he buscat per Internet i res.

Sobre qui escriu. ha dit...

Si poses "Europa recens descripta" a Sant Google el trobaràs de seguida.