28 d’octubre del 2020

La importància del sol... per la vida.

A Twiiter, @_combarro_ proporciona  i elabora material estadístic de temes econòmics, quadres, mapes, gràfics, series, ... que ajuden a entendre i ha interpretar què passa. La seva aportació és molt interessant. Agraïment pel seu treball i per posar-lo a disposició de qui vulgui.

 

Dependencia del turismo exterior o qué regiones van a sufrir más en la pandemia.

https://twitter.com/_combarro_/status/1318281747147202565/photo/1

Aquest mapa de les pernoctacions hostaleres de forasters a quasi be tot Europa a l’any 2018 és expressiu del moviment cap el sol, cap a les ribes del Mediterrani i cap a determinades ciutats que s’han convertit en parcs temàtics d’elles mateixes. No diu d’on hi van els “pernoctadors” a aquests llocs però es pot intuir. Ningú va a un hotel si el que busca ja ho té a casa seva llevat dels francesos (Per favor, no interpretin incorrectament la frase!). És la migració, generalment temporera, cap al bon temps, de Xipre a l’Algarve portuguès, passant per les illes gregues, la costa dalmàtica, Itàlia i evidentment Espanya i els seus dos arxipèlags, les Balears i les Canàries.

És destacable també la munió de pernoctacions de menor volum de forasters al centre d’Europa, és a dir que la majoria són de “nacionals” i que el total de pernoctacions sembla que és considerable. Pernoctacions industrials o de negocis? o d’una oferta turística diferent, d’inquietud cultural potser? No crec pas que sigui per motius gastronòmics.

Les ciutats parcs temàtics queden ben reflectides: Paris, Roma, Barcelona, Venècia, Lisboa, Dubrovnik, Amsterdam, Praga,...

Aquest any 2020 les pernoctacions hostaleres, de forans i de nadius  s’han esfondrat arreu per causa del coronavirus i això està representant un cop molt fort per aquelles regons i ciutats que viuen del sol i dels seus atractius. Però per poc que passi el mal tràngol aquests moviments es reprendran. No sé pas si amb la mateixa intensitat, però es reprendran. Ja no es pot tallar –a menys que es produeixi un cataclisme- la cerca de l’alegria de viure que dóna la llum, la calor i la bellesa front la foscor, el fred i l’ensopiment  que es respira en certes latituds. Ho estem veien aquest dies, ràpidament s’estan obrin corredors cap a els arxipèlags espanyols.

Ara fora un bon moment per ordenar aquest tràfic cap al Sud en el ben entès que és beneficiós pels que l’originen i molt especialment pels que el reben, ja que moltes vegades, ambdós, no tenen alternatives atraients per demanar o per oferir. Això sí, ben aconduït. Més oferir vitamines solars naturals (pel cos i el cap) i menys consum d’alcohol sense mesura. És bo el “sun, sea, sex” (les tres coses) sempre amb mida. No es bona la disbauxa. Més dispersió espacial en els possibles llocs d’arribada, més aprofitament de les riqueses naturals, culturals i gastronòmiques variades que existeixen, més afavorir els moviments grupals familiars i esportius que comporten horaris raonables i activitats diverses que es poden fer en molts llocs front a la concentració alcohòlica nocturna.

28 d’octubre, avui és Sant Simó, a Mataró dia del “sabre” de pastisseria.