14 d’abril del 2021

Desmesurat, fora de mida.

A Informe Semanal de TVE passen un reportatge (el vídeo sencer aquí) sobre la possible instal·lació en terres de Soria, a Noviercas, d’una granja de vaques de més de 25.000 caps de bestiar. Tota una bogeria!


(foto El Norte de Castilla)

La solució dels problemes de l’Espanya buida, que no buidada com agrada dir a polítics i periodistes indocumentats, no passen per instal·lacions com aquesta que en realitat sols contribuirien més encara a la desertització del territori.

Anem a pams. Primer, no és buidada sinó buida. No és que l’hagin buidat és que s’ha buidat que no és el mateix. No ha estat una acció conscient i predeterminada d’algú, ha estat el resultat del desenvolupament econòmic i social de la col·lectivitat (una etapa del creixement econòmic que s’estudiava temps enrere) que ha reduït l’ocupació en l’economia primària (agricultura, ramaderia, pesca, extractives, ...) fruit d’unes millores en la producció, distribució i comercialització del seus bens i serveis que han aconseguit fornir d’alimentació i matèries primeres al conjunt de la població sense la necessitat de tenir gent fixada a la terra moltes vegades en la pura supervivència o mal vivència.

Segon, no es tracta de seguir la tendència explicada, ensenyada i fomentada per les escoles de negocis (“negocis”) d’anar a cercar la màxima eficiència productiva a la recerca dels majors guanys possibles amb el mite i miratge de que hi guanya tothom. Per aquest camí cap al gigantisme, els monopolis i la manca de tota mena d’escrúpols, sols anem a carregar-nos la Terra (l’exemple del vaixell encallat al canal de Suez n’és una altra mostra). Es tracta de produir sent respectuosos amb la Naturalesa, els treballadors, els consumidors i tota la societat amb qui compartim i construïm la Vida.

Una granja d’aquesta mena és una bomba ecològica, és un perill demogràfic, és l’anorreament del territori, és la destrucció del mercat. Certament, la seva eficiència en termes de producció, preus, oferta, sembla que siguin molt superiors a les granges tradicionals (o ja no tant tradicionals ja que també s’han modernitzat) però això és fals. Cal tornar-ho a dir, tot això és fals, ja que no es té en compte les externalitats que comporta, visibles o amagades. El que sembla que ens estalviem a l’hora de pagar el producte ho paguem d’una altra manera o ho haurem de pagar després (¿qui manté els llits de les UCI’s ocupats pels efectes de la pandèmia ara per ara?). Sí, possiblement podran oferir millors preus (i sobre tot, millors beneficis empresarials) però, a quin cost? Al cost de l’ensorrament d’una munió de petis productors que llavors sí buidaran el territori desapareixen mentre ara el mantenen; al cost d’oferir un producte als consumidors pràcticament sintètic (vaja, ja ho han fet amb l’aviram); al cost d’unes instal·lacions i equipaments públics (pagats per tothom) per portar-hi els inputs i treure-hi els outputs (des de xuclar els aqüífers, a les carreteres necessàries, a l’eliminació dels residus). Algun dia haurem de parlar dels maduixots de Huelva o dels tomàquets del Ejido, oi?

Tot plegat per un plat de llenties (l’ocupació d’un poble, d’un punt en el mapa) a canvi de menys plats a altres indrets. La miop visió dels pobres” alcaldes que ho veuen amb bons ulls, però que no hi veuen més enllà del seu nas posa de manifest l’obsolescència i el perill que representa mantenir administracions locals impotents , estèrils i inadequades a la vida del món d’avui en dia. Com una administració d’un municipi de 150 habitants (n’hi ha?) pot controlar tot el que comporta una instal·lació agropecuària d’aqueta mida? Impossible. Els promotors faran el que voldran, l’espai s’empobrirà i tot plegats serà pa per alguns per avui i gana per demà per molts més. En tenim molts exemples, sols cal passejar-se pel territori.

Tot això ens pot portar a pensar en com distribuïm la nostra despesa personal i com pretenen que la gent sobrevisqui  (feliç?) amb sous baixos i martingales per entretenir-se, però aquesta és una altra història.

14 d’abril. Aniversari històric, només històric.