29 de desembre del 2021

Reflexió en clau urbanística.

Situem-nos en l’actual moment històric i les seves circumstàncies al nostre espai socioeconòmic. Estructural: el desenvolupament de la societat de la informació i la comunicació (vaja, les TIC’s). Conjuntural: la pandèmia (esperem que ho sigui de conjuntural, encara que deixarà rastre).

Si sé què desitjo adquirir, bens o serveis de qualsevol mena, és a dir la demanda, i ho tinc a l’abast d’uns clics d’un dels meus possibles ordinadors en qualsevol dels seus formats; si els possibles proveïdors me’ls poden proporcionar i portar directament a casa meva, és a dir l’oferta ¿Perquè serveixen  molts dels establiments comercials tradicionals (bé, potser fins i tot els no tant tradicionals)?

Certament la distribució comercial, el comerç, té i tindrà llarga vida. El mercat directe entre compradors i venedors, l’intercanvi antic, va ser superat pels comerciants i no és previsible que torni en tota la seva puritat. Però..., ningú pas pensava, dels comuns mortals, a començaments d’aquest segle que la distribució comercial evolucionaria tant ràpidament. I d’això tant sols fa vint anys!

El contacte directe entre demandants (compradors) i oferents (venedors) estalvia moltes baules de la cadena de distribució, o les sacseja fortament. Qui hi guanya és la logística que amb els avenços tecnològics pot oferir costos i temps molt més avantatjosos que la distribució convencional. La pressió sobre els marges comercials o la recerca per mantenir els nivells de benefici (i la miopia de molts “empresaris”) comporta l’empobriment, econòmic i cultural, de les velles formes de dependents/es. Hi ha demanda captiva, per edat, per cultures, per coneixements tecnològics. Però hi ha demanda  independent i voluble, també per edats, cultures i coneixements tecnològics. L’una va camí d’escolar-ser, segur que no en un termini curt, l’altra va camí de consolidar-se, ves a saber sinó molt ràpidament.

Tot això ens ha de portar a replantejar allò que ens els plans d’urbanisme de les ciutats se’n deia el “terciari”. Més enllà de les reserves de sòl pel primari, bàsicament l’agricultura; pel desenvolupament del secundari, la indústria; el terciari era un calaix de sastre on hi havia cabuda pel que restava de l’activitat econòmica, que ara ha esdevingut la principal. Les industries extractives, ara i aquí, ja són residuals i la industria poc rellevant. Deixem a part els equipaments, bàsicament públics, però ara ja també privats (en sanitat, en educació, ...). ¿Com hem de pensar en les qualificacions de terciari que poden barrejar-se  sense problemes amb les residencials? ¿Com hem de pensar en els centres de distribució logística que precisa el seus espais, i en la pròpia posterior logística als carrers i espais de les nostres ciutats? ¿Com hem de pensar els centres històrics encara reductes comercials? ¿Què quedarà dels “eixos comercials”? ¿Com haurem d’ordenar la circulació de la distribució a la menuda?

Els Plans d’urbanisme del segle passat ja fa temps que són obsolets. Els canviem ja? Regulem i ordenem l’activitat de la distribució comercial d’avui, o deixem la lliure acció intempestiva dels “mercats”?

29 de desembre.