19 de gener del 2022

Presentació acte llibre sobre l'aigua a Mataró.


 

Paraules d’obertura a l’acte de presentació del llibre de Rafael Montserrat.

 

Com a President del Consell d’Administració de la societat municipal Aigües de Mataró, S.A. em complau obrir aquest acte de presentació del llibre “El subministrament d’aigua a Mataró. Una mirada als últims quatre cents anys de gestió”, del Sr. Rafael Montserrat i Bartra que acabem d’editat a Dalmau editors.

Ens hagués agradat fer aquesta presentació en un acte públic en un local adient, però les circumstàncies pandèmiques que estem travessant no ho fan aconsellable i per no endarrerir el públic coneixement de l’existència de aquesta obra hem decidir fer-ho virtualment, ara en streaming, i tot seguit penjant-lo a la pàgina web de la companyia i a través de Mataró audiovisual. No obstant, si la situació millora, que així ho esperem tots, no descartem tornar a fer una presentació pública i presencial més endavant. Els formats tenen els seus requeriments i els seus temps als que esperem adaptar-nos avui i més endavant si és possible.

Enguany, 2022, es compleixen 100 anys de la nostra companyia tal com la coneixement avui. Però fins arribar a la seva constitució i a avui calia explicar més coses sobre l’abastament històric de l’aigua a la nostra ciutat i també explicar els esdeveniment d’aquest fet en aquests cent anys. Per aquesta raó ja fa un temps vam encarregar a una persona que coneix bé el tema, malgrat no ser un historiador professional, la redacció d’aquest llibre. El Sr. Rafael Montserrat tenia i té totes les condicions per portar a terme l’encàrrec ja que no debades  va ser el Gerent d’aquest empresa centenària trenta dels darrers anys.

Per presentar el resultat d’aquest treball i abans que l’autor ens l’expliqui succintament després, hem demanat al reconegut historiador mataroní Sr. Joan Giménez que en fes la seva glosa i valoració. Un historiador presentant el treball d’història d’un enginyer que va fer de la gestió de l’aigua la seva vida professional. Tancarà l’acte el Sr. David Bote, Alcalde President de l’Excm. Ajuntament de Mataró com a responsable últim de la propietat de l’empresa.

Intentarem, donades les circumstàncies varies de l’actualitat, celebrar de forma escaient aquest 100 anys d’Aigües de Mataró S.A. municipal, de les que aquesta presentació n’és una mostra. El llibre es repartirà en primer lloc a totes aquelles persones que han tingut a veure amb la companyia en els darrers anys: administradors, treballadors, proveïdors, i representats dels ciutadans i ciutadanes abonats que en són els propietaris i clients. També a les entitats ciutadanes i professionals, arxius, biblioteques i escoles de la nostra ciutats i d’arreu del país que han de disposar, guardar i transmetre  -creiem- el coneixement que se’n surt de l’obra.

Sense més, cedeixo la paraula al Sr. Joan Giménez tot agraint-li l’acceptació de la seva presencia en aquest acte.


 

19 de gener.