13 d’agost del 2020

Cròniques d’estiu-5. La fi del esbarjo multitudinari?

Segons el Fabra: Esbargir-se: Lliurar-se a entreteniments, esports, etc., que descansin, distreguin, etc., del treball, preocupacions, etc.

Miami, Paris, Madrid, Barcelona, ..., els mitjans ens il·lustren de l’ensorrada del turisme. Hotels tancats o amb ocupacions molt baixes, restaurants que ni pensen en obrir i els que ho fan tenen els cambrers mà sobre mà, botigues que no aixequen la persiana o sense clients, ... Atenció, comencen a baixar els preus dels lloguers a les ciutats turístiques! Sembla que la gentrificació està de retirada, al menys per ara.

En Jordi Savall fa un concert al festival de Torroella de Montgrí que pel que diuen les cròniques va ser excels, amb un públic de no més de 250 persones degudament separades. Podríem qualificar-lo de inaudit, in-audit.

El futbol i altres esports han d’acabar com sigui la temporada 2019-2020 que ja fa dos mesos que s’hauria d’haver clos però els interessos econòmics manen. No sé pas si els resultats seran normals, com no sé si ho seran els de la pretesa temporada que ve que començarà tot seguit sense pretemporada ni tornejos d’estiu, ni gires promocionals. Haurà de ser sense públic o amb el que permeti la distància social. Hem conegut que l’equip de Bossòst juga a una divisió menor de la Lliga francesa.

Els espectacles culturals i artístics viuen una època de petit format, o d’espectadors de petit format, amb les sales forçosament mig buides. Totes les festes majors a fer punyetes!

És curiós, l’individualisme de les societats més riques desenvolupat a partir de la revolució neoliberal dels anys 80 del segle passat s’ha donat en forma de gregarisme i això ha portat a fer-se de forma massificada. Ramats de gent mirant la Gioconda al Louvre a Paris, caminant per la Piazza de San Marco a Venècia, omplint la Plaza Mayor de Madrid o fent el recorregut que va de la casa Batlló al monument a Colom al capdavall de les Rambles a Barcelona.

I de cop un petit virus ho ha esbotzat tot. Els francesos diuen que Espanya ho porta pitjor que ningú. Potser sí, però s’hi veu l’interès inconfessable de que la gent es quedi dins les pròpies fronteres nacionals. Si volen viatjar, facin-t ’ho a casa. Ja, però pels alemanys la costa del mar Bàltic no té res a veure amb les platges i les nits de Mallorca. El turisme, l’oci tal com el veníem fent darrerament s’ensorra com una construcció de les criatures a la riba d’un mar tranquil.

Consideracions a fer: A costa de què hem aconseguit aquesta massificació? Del medi ambient i de l’explotació laboral.  Qui patirà més l’ensulsida són els treballadors pobres, les Kellys dels hotels; el personal, generalment femení, que netejava vaixells de creuer quan arribaven a un port; els immigrants, potser il·legals, que renten plats lluny de les mirades dels clients a les cuines dels bars i restaurants; els joves que fan estrictament l’agost servint birres i copes de garrafa fins a la matinada; els equips de subcontractats discontinus que munten escenaris i envelats estiuencs; els guies professionals, o no, que ara no tenen a ningú per explicar un quadre al museu, una església a una ciutat patrimoni de la Humanitat, o un recorregut paisatgístics formidable.

Del medi ambient no cal parlar-ne gaire, tot ja és molt conegut.

Tots els sectors de l’oci i de l’esbarjo clamen la seva desesperació, fins i tot també els de les corrides de toros (i de les altres), els dels circs, la música de festa major, els captaires que recullen les engrunes cul per terra. Tindrem una tardor molt complicada.

Les empreses i els empresaris d’aquests sectors a patir, però aquests han de saber allò del “risc i ventura” i ara la ventura és la desventura. Descobrirem quants tenen empreses i quants tenen “negocis”. A rossegar els ossos desprès de molt temps menjant els talls.


Per cert, on estan varats els vaixells de creuer que ara no es mouen? Quant val la seva immobilització? Quines conseqüències financeres tindrà i quina repercussió en el món bancari? Més aprovisionaments?

https://www.technologyreview.es/s/12034/aceptemoslo-el-estilo-de-vida-que-conociamos-no-va-volver-nunca

12 d’agost. Dies de Perseids (les llàgrimes de Sant Llorenç).