7 d’agost del 2020

Cròniques de l’estiu -3. Aquests dies.

 

Aquests dies els eixelebrats es pensen que ja estan al cap del carrer. Omplen el ciberespai, els mitjans i l’espai públic de cridòria i de paraules altisonants. Creuen que tenen a tocar dels dits la revenja històrica que els ha caigut del cel. Alguns ressentits de velles derrotes pensen que els ha arribar l’hora de refer-se’n.

Els assenyats demanen prudència, calma i tranquil·litat, i miren més enllà dels fets extraordinaris que s’estan succeint, tot recordant enfrontaments civils passats que estan encara en la nostra memòria col·lectiva.

Hi ha massa frivolitat, massa ignorància, massa inconsciència, o massa consciència perversa. Es menysprea, s’oblida o es rebutja l’anàlisi calmat i documentat. Els debats tavernaris s’han estès gràcies a les possibilitats tecnològiques, els bocamolls ja no estan cara a cara davant uns gots de vi que potser els han pujat al cap. Ara són moltes vegades hooligans, lloros i cotorres o anònims personatges -que mai acabes de tenir la seguretat de si són reals- que apareixen en la solitud d’una pantalla gran o petita.

Els grans volen conservar el que han aconseguit al llarg de la seva vida temorosos de perdre-ho. Els joves volen conquerir les seves pròpies fites amb l’atreviment inconscient del que comença a caminar sense ni pensar que pot entrebancar-se i caure.

Fa més de vuitanta anys eren altres temps, el món era diferent, va haver-hi enfrontaments horribles. No ens han de servir de model de res. Hem de mirar al futur que ja és ben present. La seva construcció no és pot fer amb les estructures i debats del passat sinó per la seva superació. La Terra continuarà, nosaltres –la Humanitat- potser no.

7 de juliol.