23 de març del 2023

Ahir, Dia de l'aigua.


 

Presentació del conferenciant Rafael Montserrat a l’acte

“La gestió històrica del dèficit d’aigua a Mataró”

Associació “Amics de la ciutat de Mataró”

Ateneu de la Fundació Iluro, 22-3-23.

 

 

Vull començar la presentació d’aquest acte agraint als “Amics de la ciutat” que hagin pensat en mi per fer-la.

És un acte oportú en els moments actuals i el ponent és una persona coneixedora a l’abast del que se li ha proposat que expliqués: Com s’ha gestionat el dèficit d’aigua que ha tingut i té la nostra comunitat.

Ahir el diari francès “Le Monde” explicava que els pagesos del Rosselló, aquí al costat, havien tret en processó a Sant Galderic, el seu secular patró, per que intercedís per la pluja. Avui, el diari “Regió 7” explica que el bisbe de Solsona presidirà diumenge una missa i una processó dels pagesos del Bergadà per demanar a la Mare de Déu dels Torrents* (bona advocació) que intercedeixi pel mateix. Estem en situació de sequera extraordinària i amb el Pla d’emergència activat al país en fase d’excepcionalitat.

És que l’aigua és fonamental per la vida i la qüestió del seu aprovisionament és cabdal per els sers vius -plantes i animals- des de la seva aparició a la Terra.

Pels humans, els pagesos miraven al cel i el núvols; els que vivien agrupats en poblacions miraven als seus governants. Les aglomeracions urbanes es situen en llocs adequats o es procuren la manera de fer arribar aigua a les seves concentracions: Viaductes, canalitzacions, mines, pous, dipòsits, fonts, safareigs, abeuradors, ..., han estat presents des de temps immemorials en totes les civilitzacions. L’abastament d’aigua és un tema estratègic en l’acció de la “res pública”, en l’administració de la comunitat.

En Rafael Montserrat ha estat un home de l’aigua. Jo diria, amb el coneixement que en tinc d’ell, que és l’home de l’aigua en el Mataró recent. Per tant, està capacitat per explicar-nos d’on surt i d’on pot o no sortir l’aigua que raja a casa nostra quan obrim l’aixeta ... o tirem de la cisterna. Va estar en el tema de l’aigua des de 1969 fins que es va jubilar al 2010, tota la vida, els darrers d’ella trenta anys com a director gerent de la nostra empresa municipal “Aigües de Mataró S.A.”. A l’octubre del 2021, per encàrrec d’aquesta companyia i amb motiu del seu centenari, va publicar el llibre El subministrament d’aigua a Mataró. Una mirada als últimsquatre-cents anys de gestió.

Rafael, tens la paraula.

 

*Església de la Mare de Déu dels Torrents a Espunyola (que amb Montmajor organitzen la processó). També hi ha una ermita amb la mateixa advocació a Vimbodí, al costat de Poblet.


24 de març.

1 comentari:

Sobre qui escriu. ha dit...

En unes antigues súpliques per la pluja a la Mare de Déu dels Torrents es diu:

Puix podeu remeiar l’ànsia,
de tots los vostres sirvents;
deu-nos pluja amb abundància,
Verge santa dels Torrents.
En vostra ma està Senyora,
la aigua, que necessitem:
per això, gran Protectora,
de bon cor vos supliquem,
que, si es voluntat de Deu,
regueu nostres aliments».