16 de juny del 2023

Nuccio Ordine

 


Editorial Acantilado (i la corresponent en català, Quaderns Crema) ens han acostat a l’obra de Nuccio Ordine ara recentment traspassat.

Reivindicant als autors clàssics i els estudis d’humanitats, l’autor es situava a contracorrent de la visió pejorativa o innecessària que es té avui d’aquells autors i d’aquells estudis. No obstant, recórrer el pensament dels avantpassats situant-los en el seu context històric, però també amb les seves aportacions universals i intemporals, és absolutament necessari. Així ho penso.

Vaig anotar algunes pàgines del seu llibre “Clásicos para la vida. Una pequeña biblioteca ideal” ed. Acantilado, B-2017, en una ressenya que vaig fer quan vaig llegir el llibre: https://magrinyar.blogspot.com/2020/12/fora-port.html

Ara he tornat a agafar aquell llibre i he resseguit les pàgines que llavors em van agradar més. En record i homenatge al seu autor en poso una altra:

“Construir es colaborar con la tierra, imprimir una marca humana en el paisaje que se modificará así para siempre (...) Fundar bibliotecas equivalía a construir graneros públicos, amasar reservas para un invierno del espíritu que, a juzgar por ciertas señales y a pesar mío, veo venir.”

A “Memorias de Adriano”, Margarita Yourcenar (1903-1987)

 

18 de juny.