29 de gener del 2021

Una “perla” que encara val.

A l’amic Enric Sala per continuar parlar de la premsa.

Antón Costas va fer l’estudi preliminar al llibre de Laureà Figuerola “Estadística de Barcelona en 1849”, editat per Altafulla el 1993 a la col·lecció “Clàssics del Pensament Econòmic Català” que va impulsar la Diputació de Barcelona.

Laureà Figuerola és un personatge destacat del XIX. Fill de Calaf, dedicat primer a la difusió de la pedagogia moderna, després de l’economia política i de l’estadística per acabar com a polític, fou Ministre d’Hisenda a la “Gloriosa” i va ser qui va implantar la pesseta com a moneda nacional. Amb la Restauració Borbònica va ser el primer President de la Institución Libre de Enseñanza.

De proteccionista al inici, com a deixeble de Eudald Jaumandreu, va tornar-se lliurecanvista fet que el va portar a ser molt mal vist per la burgesia industrial catalana i per l’opinió publicada de l’època, meitat dels segle XIX. Això li va comportar una sonada polèmica el 1852 amb en Joan Guell i Ferrer a les pàgines del Diario de Barcelona.

Potser també per això se’n va anar a Madrid a poder respirar millor lluny dels aires viciats del moviment proteccionista hegemònic en aquells temps a Barcelona que el va continuar perseguint sempre més.

El professor Costas recull l’explicació que fa Figuerola per acceptar l’envit que representà la polèmica. Tota una explicació del periodisme de l’època, ... i d’ara.

“Un escritor infatigable, el señor Güell y Ferrer, me llama  a un debate sobre el sistema del librecambismo, que no he buscado en la prensa de Barcelona, pero que no rehúyo desde el momento en que mi silencio pudiera ser mal interpretado. (...) En mis conversaciones, en mis discursos en la obra de Estadística que harto tiempo ha tengo interrumpida, no he dudado nunca en consignar mi opinión, ¿podría vacilar y hacerlo en artículos de periódico? Seria insigne cobardía. Pero las opiniones equivocadas de mis paisanos, más por el imperio de la costumbre, que por el del raciocinio, me imponen el deber de no ser provocador de polémicas en los periódicos, porque un conocimiento bastante exacto de la organización de éstos me persuadía que ninguna redacción quisiera arrastrar en nuestra ciudad el compromiso de mostrarse auxiliar, ya que no campeón del librecambio. Pero retado a tan singular combate confío en la imparcialidad de Vd. Sr. Editor, que me dará entrada en el palenque, a fuer de leal contendiente ya que no de amigo



29 de gener.