6 d’abril del 2023

Beatus ille.

 


Fotografia de la reconstrucció, potser idealment, d'una cel.la de la cartoixa d’Escaladei al Priorat.

Sembla ser que alguns segles enrere, durant molts anys, algun cartoixà d’Escaladei en aquest oratori-estudi  de la seva cel.la llegia i meditava havent fet senzills treballs manuals, orar en col·lectivitat, menjar quasi sempre en soledat i tot això en complert silenci. “Beatus ille...”, (feliç aquell que...)

La temàtica del “beatus ille” és una de les quatre aspiracions de l’home del Renaixement, que són: el “beatus ille”, el “carpe diem” (gaudeix del moment), el “locus amoenus”, (lloc idíl·lic), i el “tempus fugit” (el temps s'escapa), i la consciència de tot això. De la Wikipedia.

Que lluny estem ara d’aquelles aspiracions. Avui estem en temps d’infelicitat, d’insatisfacció i de neguit, volent atrapar el temps i vivint en indrets més aviat vulgars.

Encara que cal denotar que eren pocs els que podien acomplir aquella forma de vida, la riquesa de les possessions de la cartoixa mantenia les seves escasses necessitats personals, les del conjunt devien ser força més importants. En general però, abans i ara, la vida és més prosaica.

6 d’abril. Dijous Sant.