28 de desembre del 2020

Imatges de l’any. La propaganda.



Aquest any els publicistes han tingut molta feina. Calia explicar de forma entenedora (o esborronada) a la gent què passava, què s’havia de fer, com i quan ens en sortiríem. Calia donar confiança, “moral a la tropa”, la impressió que hi haurien els menors danys possibles.

Ha estat una feina titànica ja que la veritat és que no se sabia massa bé què estava passant, què calia fer, com aniria tot plegat. I si es sabia, com que no era plaent, no convenia dir-ho massa obertament.

Els publicistes s’hi ha empleat a fons. Tots els mitjans possibles de persuasió han estat utilitzats, àdhuc la por. Però la seva feina anava contracorrent. La credibilitat i la confiança en els dirigents arreu està sota terra. L’autodestrucció d’aquells valors ha estat molt gran en els darrers temps. Ara és difícil de redreçar. Veurem com se’n surten i ens en sortim tots plegats.

Actuar molt sobre les conseqüències sense parlar gaire de les causes ens permetrà continuar, llençar la pilota cap endavant, fins la propera atzagaiada que no tardarà en venir. Les causes –que són evidents encara que ens neguem a voler veure-les- es mantenen intactes. Diuen –alguns- que això canviarà. Ho dubto. També es va dir de la crisis financera del 2008 i vam anar a pitjor. No veig enlloc que s’accepti el decreixement i el repartiment. Ens hem convertit en una espècie que no és col·laborativa sinó egoista i depredadora i ens extingirem més aviat que tard.

28 de desembre.