19 d’abril del 2020

Aproximació a la família Vilella a Mataro -8


Queda parlar de la culpable de desembolicar la troca. La M. Antònia Agell Vilella. Aquí la teniu:




Agraeixo a en Miquel Huguet Vilella que em va fer arribar l’enllaç al programa GenoPro https://www.genopro.com per fer arbres genealògics que m’ha ajudat a fer aquest, el primer que aconsegueixo fer –no és pas difícil- i no crec que sigui el últim que faci. Puc fer tota la meva pròpia família. 

Ja ha quedat dit que va estudiar al Cor de Maria amb bon aprofitament, però sols va fer-hi la primària i un títol de comerç no homologat. També ha quedat explicada en aquest blog la seva palma de Rams que li regalava el seu padrí, el cadiraire del carrer de Sant Josep que era el marit de la seva tia Antònia Vilella Llopis


(al casament de l'Assumpció Bada Vilella, la M. Antònia Agell, la Isabel Vilella i la Magdalena Vilella)

Més endavant, ja promesa, va fer tot el batxillerat al nocturn del Damià Campeny fins al Preuniversitari i la prova d’accés a la Universitat que va aprovar. Es va matricular a la UNED, però... ja van arribar els fills i aquí es va acabar la seva possible carrera universitària.



A quinze anys va entrar a treballar a “Calcetines Bebé”, suposo que per indicació del seu cunyat Salvador Alsina que hi treballava. Era l’any 1966. Allà es va estar a recepció, atenent a qui entrava per la porta del Camí Ral, fins que va decidir ella soleta que volia anar a treballar la Caixa d’Estalvis de Mataró, ja Caixa Laietana. Va ser, desprès de fer el corresponent examen per entrar-hi, el 1971, de la segona promoció de noies que va reclutar l’entitat (Som els imponents de la gran Caixa d’Estalvis, ...) que fins llavors era un espai d’homes. La van col·locar de secretària a la Direcció. Quan la van prejubilar al febrer de l’any 2011 amb la crisis de les Caixes d’Estalvis s’hi havia passat al mateix lloc, amb tres Directors Generals i en quatre edificis diferents, quasi bé 40 anys, li va faltar ben poc.



(pati d'operacions de la Caixa d'Estalvis de Mataró. 1960)




(L'al·legoria de l'estalvi que hi havia a la Caixa d'Estalvis de Mataró, obra de l'Alfred Opisso)



(a les oficines de primigeni l'edifici del carrer Palu 18)


A l’estiu del 1967 va conèixer en un ball particular a un xicot que acabava d’aprovar el primer curs d’econòmiques, en Manel, recordo que era al pati d’una casa del carrer de Sant Isidoro. Li va caure bé, es van prometre, i encara està amb ell. Sembla que no li ha anat malament. Van fer un llarg prometatge (amb tot el que comportava en aquells temps), el noi havia d’acabar la carrera i situar-se




Es van casar a l’ermita de Sant Miquel de Mata a la tardor de 1972 i se’n van anar de viatge de nuvis... a Paris!, ell tenia 24 anys, ella 21. Avui en dia, impensable. No el anar a París, sinó el casar-se a aquella edat.



Han tingut dos fills, en Josep i l’Eulàlia que els han fet avis de tres marrecs, en Gerard i la Mar, “colombianitos” ja que ho és el seu pare i això sembla que allà és automàtic, i en Joan, un belluguet,  que ara fa dies no els podem veure (dinen entre setmana cada dia a casa) pel confinament maleït.


(En Josep i l'Eulàlia de ben petits)


No puc tancar aquest semblança de la M. Antònia Agell Vilella sense una fotografia que no em resisteixo de publicar per expressar a on va aconseguir arribar la incardinació dels Vilella d’Alforja a la ciutat que va anar a raure l’Anton (Antonet) Vilella Grifoll.



(A la sortida de l'ofici de Les Santes l'any 1983. Temps era temps.) 


19 d’abril. Avui és diumenge, per dinar uns bons pèsols del Maresme amb botifarra negra.