22 d’abril del 2020

El rellotge d’en Pepito Agell


Ha aparegut un vell rellotge de polsera en una d’aquelles capses que guarden records dels nostres avantpassats i van d’una casa a una altra quan es mort algú i que un bon dia acaben llençades ja que ningú recorda perquè es guarden tots aquestes trastos vells que no se sap ni de qui són i com hem arribat a tenir-los.

El rellotge té història i encara hi ha algú que se’n recorda d’ella. Era d’en Josep Pepito Agell i el va guanyar en un concurs d’habilitat, traça i experiència en la realització d’una peça mecànica que era l’objecte del concurs. Sí, ell era un bon manyà, un bon mecànic de màquines que el tèxtil mataroní utilitzava per la confecció de mitgeria. Llavors tenia 32 anys i el concurs va ser en el marc de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.


A la caixa, a la part del darrera hi ha la següent inscripció: “Recuerdo a la exposición Universal. Barcelona 1929. G. Hilscher. Chemnitz.”, i al davant, com si fos la marca del rellotge, la del patrocinador del concurs.:“G. Hilscher”. (curiós, Exposición Universal i no Internacional com oficialment es va dir)





Perquè de patrocinador es tractava. L’empresa G. Hilscher era una de les més antigues i importants del món en la fabricació de maquinaria de fer punt i de bordar, de la ciutat alemanya de Chemnitz, que tenia una bona clientela en les indústries tèxtils catalanes i molt concretament en les de Mataró.



Ho explica molt bé la professora Montserrat Llonch i Casanovas en el seu llibre Tejiendo en red. La indústria del genero de punto en Catalunya 1891-1936Ed. Universitat de Barcelona-2007


Amb el temps aquell jove va arribar a Director Tècnic de la fàbrica de Mataró d’una empresa important (Géneros de punto Rafel S.A.) d’aquest subsector del tèxtil. 




La fàbrica situada a l’entrada de Mataró venint per la carretera de Barcelona lluïa una retolació de la marca de mitges que fabricava, dv Barry, que no era altre que el nom de la darrera amant de Lluis XV de França. D’aquesta forma la fàbrica es va conèixer popularment com a can Dubarry. 



22 d'abril.



1 comentari:

Josep Puig Pla ha dit...

Bon fil i bona recerca! Interessant. La vida de la Mme. du Barry autèntica, sensacional.