9 de maig del 2020

El dia d'Europa





(Europa. Andrea Pozzo. Detall de la volta de l’església de Sant Ignasi a Roma)

Avui és el dia d’Europa. Somni de molts anys de guerres entre els seus pobles. Desig de Pau i prosperitat. De col·laboració.

Celebració? Ara la construcció somiada i a mig construir trontolla. Fa uns anys, no gaires, Europa era un exemple que es posava a l’aparador per que fos admirat, reconegut, desitjat i imitat.

Li han sortit competidors. A l’altra cap dels continent euroasiàtic s’hi presenta un altre model també exitós. La Xina ha tret de la misèria en pocs anys a centenars de milions dels seus habitants. A costa de moltes coses que potser els europeus no estaríem disposats a renunciar: per exemple, la llibertat, el medi ambient,...

També li han sorgit, o ressorgit, adversaris envejosos i embravits que rebutgen el nostre modo de vida, el model europeu. Què és això d’anar plegats? Què és això de protegir-nos el uns als altres? Què és això de renunciar a la força? Cal imposar-se sigui com sigui, a costa del qui sigui del que sigui!

Hi ha lideratges insensats, prepotents, violents,... S’expressen aquí i arreu, els veiem als mitjans. Van creixent.

De tots els monuments i escultures que he vist anant pel món, cap m’ha impactat tant com a Berlín la copia de la peça “Trauernde Mutter”, “El dol de la mare”, obra de Käthe Kollwitz, (també coneguda com “Mare amb fill mort”)  tant per la seva expressivitat com per la seva ubicació en un espai nu, el Neue Wache, que havia estat l’estança del cos de guàrdia d’un quarter a la Unter der Linden. Peça i espai han esdevingut des de 1993 motiu i lloc per honrar a les víctimes de les guerres i les dictadures. Entrar-hi en un moment d’escassa o nul·la concurrència, impressiona.



Cal veure-la per quedar convençuts que mai més hem d’infringir-nos  sofriments que portin dol a les mares.

9 de maig. Dia d’Europa.