8 de maig del 2020

El Tub Verd, una eina mediambiental de Mataró.


Aquests dies rars tot el que no estigui relacionat amb la pandèmia no surt, no es veu, queda amagat o sepultat sota les notícies de la crisis i les seves derivades.

La vida, però, segueix. Amb un altre ritme si voleu, però no s’atura. Hi ha infants que vénen al món, hi ha qui aprofita per acabar una novel·la que fa temps que vol enllestir, hi ha empreses que es reinventen, hi ha institucions que fan projectes pel futur i per un futur diferent.



En aquests dies AMSA (Aigües de Mataró S.A.) ha recuperat davant notari les accions de MESSA (Mataró Energia Sostenible S.A.) que va vendre l’any 2015 a Gas Natural Servicios SDG.  Millor dit, Naturgy (que és com es diu ara Gas Natural S.A.) ha exercit el dret de desistiment de la compra de las accions de MESSA que estava contemplat en el contracte de 2015 i ha sortit de l’empresa.

MESSA és una societat que l’Ajuntament de Mataró va crear l’any 2001 a través d’AMSA (de qui és l’únic accionista) juntament amb l’IDAE (Ministeri d’Indústria), i l’ICAEN (Departament d’Empresa i Coneixement), per desenvolupar activitats en el camp de les energies renovables per tal de millorar (en aquest cas reduir) la petja ecològica de la nostra ciutat. Utilitzant el calor produït en les processos de la E.D.A.R. (Estació depuradora de les aigües residuals) gestionada pel C.C.M. (Consell Comarcal del Maresme) a través de SIMMAR i de la Planta de valorització energètica de les escombraries del Maresme, gestionada pel Consorci pel tractament de R.S.U. del Maresme, implantava a Mataró un esbós de Heating District que abastaria de calor en una primera fase i de calor i fred en una segona a una sèrie d’equipaments públics i privats i també a empreses i particulars que es connectarien amb el Tub Verd.

Tub Verd, així és com es va denominar genèricament el projecte i que va servir per batejar les instal·lacions que va desenvolupar MESSA a l’edifici de l’entrada de Mataró, passat el pont de la riera d’Argentona a l’esquerra, en el sector de serveis tècnics on ja hi havia la depuradora i la planta de la brossa els seus principals subministradors primaris.

De del seu naixement MESSA ha tingut una vida atzarosa, o potser millor, accidentada.

Els primers anys, els de la implantació, van ser econòmicament bons, ja que a més de la seva activitat principal a través del Tub Verd, mercès a la producció d’electricitat amb els excedent calorífics de que disposava va tenir uns ingressos extraordinaris que van permetre el funcionament econòmic folgat. Aquesta situació es va estroncar quan primer el 2012 (RDL 1/2012) i desprès el 2014 (RD 413/2014) el Govern Central elimina les primes a la generació d’electricitat a partir d’aquestes fonts alternatives i d’altres de semblants, n’imposa taxes i aboca a MESSA a una situació difícil des del punt de vista econòmic. La conjunció d’aquest fet amb la implantació de la LRSAL (Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, Llei 27/2013) que pretenia tallar actuacions del sector local en temes que no eren propis i que eren deficitaris va portar a l’Ajuntament d’aquells anys a buscar una sortida que es va traduir en la venda, a través d’un concurs públic, de més de la meitat de les accions de MESSA a Gas Natural Servicios SDG i entregar-li la responsabilitat de la gestió de l’empresa.

Gas Natural era una empresa contrastada en el sector de l’energia, vinculada al país i als seus projectes de desenvolupament tal com ha quedat patent en la història econòmica de Catalunya. Aquí, un record pel Sr. Pere Durán Farell. La seva entrada  de forma majoritària en l’accionariat de MESSA juntament amb la seva expertesa en la gestió empresarial auguraven la seguretat i la continuïtat de l’empresa i del projecte.

Però les coses canvien i en els darrers temps més, i més de pressa. El Consell Comarcal del Maresme  va decidir valoritzar directament el biogàs de la depuradora, seguint les indicacions de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua). Una institució com aquesta que sempre va curta d’armilla ja que no disposa d’ingressos tributaris propis ha de buscar-se la vida com sigui per sobreviure i poder prestar aquells serveis que creu que ha de fer per intentar complir la funció que se li ha encomanat i omplir l’espai polític administratiu que abasta. Això va representar una pèrdua de recursos per MESSA i un increment de les seves despeses al haver de buscar i pagar les fonts energètiques primàries alternatives més costoses per continuar funcionant.

D’altra part, també al 2018, l’empresa Gas Natural Fenosa S.A. canvia d’accionistes. Els tradicionals, les gran empreses catalanes que hi estaven al darrera, decideixen vendre-se-la a tres fons d’inversió internacionals que la converteixen en Naturgy. Aquests nous accionistes es replantegen l’empresa des del seu punt de vista que és el financer.

Ho expliquen en públic a Londres a l’estiu del 2018 i això es tradueix a MESSA, que llavors està discutint una futura ampliació de la seva xarxa i buscant els recursos econòmics necessaris per a fer-ho, en una aturada d’aquesta inversió primer i en una manifestació explícita a continuació de que volen abandonar l’empresa acollint-se a la possibilitat contemplada en el contracte de poder revertir la compra dels seu paquet d’accions si es donaven unes condicions determinades que segons ells si que es complien.

Ho vaig veure clar des del primer moment i ho vaig manifestar en seu del Consell d’Administració de MESSA. Aquesta empresa la conformaven dos socis que tenien de cop, de forma sobrevinguda, estratègies no sols diferents sinó contraposades. Naturgy ja no li interessa el projecte, sols es planteja la rendibilitat dels llocs on participa. AMSA (l’Ajuntament de Mataró) considera que MESSA és un projecte de llarg abast sense consideracions de retorns econòmics a curt termini, sols pensa en els retorns socials i mediambientals i que arribi a ser sostenible econòmicament a llarg termini.

La divergència era evident i a més Naturgy havia manifestat la seva voluntat de sortir-se’n, per tant es va negociar i arribar a un acord acceptable per ambdues parts per tal de fer efectiu el desistiment de Naturgy de la compra de les accions de MESSA i aquestes, a començaments d’abril, en mig del confinament, van tornar a AMSA.

AMSA (l’Ajuntament) assegura la continuïtat de MESSA i el seu desenvolupament futur sota la idea, ara més necessària que mai, de que la seva activitat és convenient des del punt de vista mediambiental i per la continuada reducció de la petja ecològica de la nostra ciutat. És, ha de ser, la nostra contribució a un medi ambient millor.

Aquest dies, el Consell d’Administració d’AMSA està debaten la millor forma d’aconseguir els objectius primigenis de MESSA. Com s’han de portar a terme? Qui ho ha de fer? Què es necessita? S’ha de fer un Pla Director a tenir enllestit ben aviat per donar per superada aquesta darrera fase de turbulències i situacions atzaroses i encarar el futur cap a una eficient eina local per una millor sostenibilitat.

Mataró, 8 de maig.