30 de maig del 2020

A contracorrent. No donis peix, ensenya a pescar.


Avui tots els comentaristes, opinadors, polítics i varietats similars de l’esquerra i de la progressia celebren entusiasmats l’acord del Govern d’instaurar una nova prestació social: L’ingrés mínim vital.

Vivim en una societat en la que hi ha gent (en volum molta, més d’un ja és molt; relativament no gaire, minoritària) que no té ingressos perquè no té possibilitats de tenir-ne. Això per moltes causes: des dels seus coneixements, el lloc on viu, la seva predisposició, els condicionants familiars, les seves habilitats, els seu estat de salut, la seva situació legal ... Com que no pot vendre’s, deixem-ho suaument en vendre la seva força de treball que dirien els vells marxistes, no tenen ingressos i sense ingressos en les nostres societats urbanes i post industrials no es pot viure.

Si no tens amb què pagar no pots comprar res. I si no pots comprar res, com vius?, com pagues els serveis necessaris per viure?: la casa, l’aigua, l’energia, la comunicació, l’oci,... No, els béns necessaris (però mínims) estan assegurats. Excepte l’habitatge, que és el més vital i el més despenjat dels béns necessaris, molts dels altres estan coberts de sobres. El menjar i el vestit, no en parlem. N’hi ha per a tothom. Donat en formes caritatives si voleu i per tant potser humiliants, però n’hi ha. La solidaritat entre les classes baixes i els ingents excedents en la roba ho facilita. L’habitatge, ja ho he dit, és el veritable forat negre que hi ha en les nostres societats.

Sí, l’ingrés mínim vital alleugerirà l’angoixa de viure de molta gent que estan penjants d’un fil cada cop més prim que es pot trencar en qualsevol moment, l’angoixa de viure amb el neguit psicològic que deu comportar aquesta situació.

Ara bé, ens queixem continuadament però contradictòriament de dues coses: de que falta personal per atendre els serveis bàsics, tornem-hi: l’educació, la sanitat, l’atenció als desvalguts, a la vellesa, ... i alhora que hi ha massa capítol 1 (despeses de personal) a les administracions públiques. Totalment contradictori.

Doncs bé, ara, enlloc d’incrementar el capítol 1 (personal) o el 2 (pagaments a persones o entitats per feines concretes) engreixem el capítol 4, el de transferències corrents, sense demanar cap contrapartida.

Perdoneu-me dins de l’eufòria i l’entusiasme de l’esquerra en general inclosos els meus. Perdoneu-me que aigualeixi la festa tirant aigua al vi, rebaixant-ho i expressant els meus dubtes sobre la mesura. Crec que dubtar és una virtut democràtica.

No fora millor assegurar bé els nivells de vida de grups concrets: de la gent gran, ¿la vellesa, per exemple?; ¿no fora millor assegurar els menjadors escolars, les activitats d’estiu, l’accés a les tecnologies, els reforç escolar, als infants?; la possibilitats d’esport i cultura dels joves?; la formació continuada o la reformació dels adults?; l’atenció psiquiàtrica als desnortats?; la cura a la soledat dels que no tenen a ningú que els acompanyi?...

Perquè fa por fer créixer oficialment, públicament, ordenadament, els serveis al comú amb gent que treballaria i podria estar orgullosa –com qualsevol treballador- de la seva feina, de sentir-se útil i realitzada?

¿No hem fet créixer el personal dedicat a coses que creiem necessàries com el medi ambient (gent que viu de la reintroducció del tritó del Montseny), la diversitat natural (tenim serveis públics d'animals urbans, gats, gossos, senglars, cotorres i coloms,...), l’estudi universitari de qualsevol cosa (a vegades fa vergonya aliena veure a què es dediquen alguns estudis universitaris)? ¿Perquè no podem fer-ho per les persones més necessitades de la nostra col·lectivitat? 

Deixem de veure, per exemple, l’Espanya buida, la Catalunya o l’Europa, en termes de rendiment econòmic i mirem-ho en termes de rendibilitat social i ambiental. Falten tota mena de tècnics a les àrees amb poca població, des de sanitaris de tot nivell a administradors i mantenidors del territori.

¿Perquè no posem els diners allà (cap 1 i 2 dels pressupostos) en lloc de col·locar-los al capítol 4 (transferències) a les zones urbanes? ¿No provocaria això una redistribució de la gent en el territori i la seva  dinamització consegüent?

Aquests són els meus dubtes que ara -que ja no sóc ningú i des d’aquest humil i ignorat racó que disposo per expressar-me- puc dir. Hi ha molta gent molt més preparada que no pas jo, que segurament té respostes molt clares i contundents als meus dubtes i per això per ells avui és un dia de celebració, un altre dia històric. No és pas la primera vegada que em poso en aquest esbarzer, em temo que no serà la última.

Deixeu-me, però, des de la meva petitesa i des d’aquest humil racó dir que ens han tornat a guanyar.

Reconeguem-ho, a l’esquerra ens han tornat a guanyar ideològicament. Hem tornat a la caritat. Som les noves ordres mendicants de la contemporaneïtat.


(imantat a la nevera de casa)



30 de maig. S’acaba el mes de María. Avui aniríem a estrenar la Fira amb un a camisa nova que ens hagués fet fer la mare, i pujaríem als “caballitos”, a la “noria”, al “làtigo” i als “autos de choque” i tiraríem al "tiro" durant una  setmana, la setmana de la Pasqua Granada i esperaríem que s’allargués fins al dia de Corpus. Ja no, al menys aquest any.