5 de maig del 2020

Pàgines noves.

A en Ramon Bassas amb agraïment.


Feia temps que anava al darrera d’aconseguir col·locar a la xarxa (a Internet) alguns articles, xerrades o discursos que he fet al llarg de la meva vida política, tant quan era Alcalde, en tant que tal, com quan vaig ser Diputat, en funció o no del càrrec. Fins i tot, ja retirat de la vida política activa, he fet alguna cosa que volia que quedés recollida.

Són escrits públics, o fets en públic. Alguns es poden trobar a la xarxa, a les hemeroteques o als arxius en publicacions oficials. Altres sols els he guardat jo. Els que es poden trobar, es troben si es busquen, sinó quedaran guardats a l’oblit com tantes coses que fem i que un cop fetes van al calaix dels records, dels mals endreços o potser a la paperera i al cubell de les escombraries.

El final resulta que la solució la tenia ben a prop. Blogger facilita la creació d’unes pàgines dins dels teu propi blog que un cop fetes es poden penjar i llistar-se com vulguis sense que calgui la reproducció sencera del seu contingut, sols el títol o l’enunciat. Quan s’accedeix a elles mostren tot el que contenen, text i imatges si s’escau, com una entrada més amb la seva URL corresponent que permet enllaçar-les al ciberespai. Fantàstic! Ja tinc la solució a la meva pretensió (pretensió narcisista sigui dit de pas).



Ara cal fer la selecció (una primera selecció) i començar a penjar pàgines. El primer problema és que les que vull editar són antigues i no estan digitalitzades, s’entén que estan guardades en paper. Cal fer la digitalització. Les passo a un Word i aquest el traspasso, copiant-lo, a pàgina que m’ofereix el Bogger. Algunes entrades ja estan digitalitzades i publicades, així que llavors el contingut de la pàgina es redueix a copiar l’enllaç ja existent. D’altres, més recents, les tenia digitalitzades i guardades en el meu ordinador, llavors sols ha estat copiar i enganxar el text.

Aprofito per afegir-hi alguna fotografia i corregir alguna cosa de la poca ortografia que sé. Caldrà anar polint aquest treball, afinar dates i llocs, corregir més els texts, enumerar sistemàticament les pàgines, buscar-ne de noves, ... Tot una feinada per intentar elaborar un curt arxiu documental que tindré més ordenat de com el tinc fins ara. Evidentment, tot allò que ja està en documents públics: Llibres d’actes, Diaris de Sessions, arxius de mitjans de comunicació, no valdrà la pena de tornar-ho a reproduir, però si potser d’enllaçar. Veurem.

De moment, aquí, aquí al costat de les entrades del blog, ja hi ha col·locades 15 pàgines. La primera és de 1998, el discurs de la inauguració del Hospital e Mataró, i la darrera és l’agrupació del treball que ha acabat aquests dies (confinament 2020) sobre la família Vilella a Mataró.


5 de maig. Posats a fer potser que possés al dia les fotografies penjades del Flickr que estan força abandonades.

2 comentaris:

Carme ha dit...

No és per publicar. Bona tarda, Manel, quan dius que «cal fer la digitalització. Les passo a un Word...», estàs dient que tornes a escriure el discurs o el que sigui, de nou? Si és així et recordo que hi ha moltes apps pel mòbil que, amb la càmera, et converteixen els textos impressos en textes «lliures» que pots modificar, canviar de lletra i de mida, etc. Si t'interessa, busca «escáner de texto a OCR» o similar. OCR = reconeixement òptic de caràcters.

Sobre qui escriu. ha dit...

Moltes gràcies. No, si amb això del confinament n'aprendrem de coses...
En tot cas t'he de dir que em costa molt usar el mòbil per treballar ja que sóc força miop i crec que estem engreixant als oftalmòlegs i als òptics.
Salutacions cordials i agraïdes.