24 de maig del 2020

La política de l’endemà.


Merkel, Macron, Trump, Johnson, Conti, Sánchez, ...pugen al Govern en uns altres moments, alguns no pas massa allunyats en el temps, mig any,...? Ara es troben que els han canviat les preguntes.

Ara que potser tenien algunes respostes, els han canviat les preguntes.

La política espanyola ha estat convulsa des de fa uns quants anys, des de les eleccions generals del 2015, i molt especialment els darrers des de 2018: Sentència del cas Gürtel; moció de censura contra Rajoy i el Govern del PP que surt endavant i ell per cames; nou Govern en minoria amb sensació de provisionalitat que es fa real quan no aconsegueix recolzaments per aprovar uns nous pressupostos; primeres eleccions generals a la primavera del 2019 que donen com a resultat un arc parlamentari que és incapaç de formar un Govern; segones eleccions generals al cap de sis mesos, a la tardor, que aconsegueixen contra pronòstic un Govern amb una feble base parlamentaria que comença a caminar entre una cridòria deslegitimadora de la dreta,... i en aquestes es presenta al món, a tot el món, el COVID-19.

Estat d’alarma, gabinet de crisis i comandament únic, quasi bé trenta mil morts, aturada obligada de l’economia, desconcert, cavalcar una bèstia desbocada, intents reeixits per controlar la situació, ensopegades, dubtes i controvèrsies. Què s’ha de fer amb les finances públiques? Cal recordar que el pressupost vigent és el que va confegir Montero a finals del 2017 i es va aprovar al començament del 2018.

Ara s’ha de fer un pressupost o afrontar la batalla? I, acabada la primera batalla (la guerra continua, no està no de bon tros acabada i aquesta primera batalla ha fet uns estralls que tot just estem a punt de veure) quin pressupost s’ha de fer?: El que hauria fet el Govern format el passat gener amb la situació en que s’estava llavors, o el que s’hauria de fer per afrontar la situació sobrevinguda el març? Guerra o Revolució, o Guerra i Revolució? Dilema que aquí no és nou, oi?, de 85 anys enrere.

És ociós, no té solta ni volta fer com fan el comentaristes, opinadors i tertulians dels mitjans o dels bars (ara que tornen a obrir) de parlar de les perspectives que té el Govern, que tenen els Governs, com si el que passa fos sols un entrebanc en el camí. És un terratrèmol, un terrabastall. Desprès que res no serà igual, la política i potser també els polítics han de ser uns altres. Tots els Governs (d’aquí i d’arreu) estan ja caducats. Ara han d’intentar capejar el temporal de la millor manera que puguin i que la nau no s’enfonsi. Però hi ha vies d’aigua, mastelers trencats, mariners perduts caiguts a la mar, i la resta de la tripulació esgotada. Haurem d’agrair al capità i al timoner el seu esforç, serà recordat. Però caldrà tripulació de refresc i de reforç.

Si s’arriba a bon port, caldrà refer-se, reparar l’embarcació i pensar quina nova ruta cal prendre per la singladura que s’ha de començar. Els equips, els estris, les condicions, seran (han de ser) noves. Parlar ara de la majora governamental que aquí tot just havia començat a rodar és ridícul. Caldrà tornar-se a posar al punt de partida, amb un electoral desorientat que estarà paint els efectes de la pandèmia. S’hauran de fer ofertes noves que segurament no seran agradables, no es pot enredar a la gent i el temor és que aquesta reaccioni com altres vegades a la història, amb insolidaritat, amb egoisme, amb odis mal digerits, amb el desig difós de passar comptes,...

És evident que no hi ha més. El Govern, primer, ha de presentar una proposta i per fer-ho s’ha de posar d’acord en quina és ja que és un Govern de coalició. Segon, aquesta proposta ha de sotmetre a la confiança del Congrés. No hi ha altra sortida. No és solament portar un pressupost, sinó també demanar la confiança a la Cambra ja que aquesta coalició de Govern no té la majoria. Si aquesta confiança no s’aconsegueix cal donar la paraula al poble. Llavors,...que sigui el que Déu vulgui? Ara, tothom, tothom, haurà de pensar molt bé cada vegada que voti. Primer els grups parlamentaris i si aquests no donen cap sortida, si són incapaços de donar-la, la decisió de per on cal fer la sortida serà dels ciutadans.

En l’horitzó immediat, doncs, una segona gran batalla. No refets encara del desgast de la primera –que no ha acabat encara- cal enfrontar-ne una altra. Com serà la sortida de la crisis provocada pel coronavirus? Com refer el paisatge de desolació cívica i destrucció econòmica que ha deixat aquests primera gran batalla? Serà important, o no tant, dedicar esforços i recursos per afrontar en millors condicions una previsible repetició de la batalla en aquest flanc? O, serà més important refer la base econòmica per continuar la guerra que no s’aturarà més preparats i fors? O, farem com que no ha passat res d’especial i pretendrem reprendre la vida tal com era abans? Farem com els militars que avaluen “ex ante i ex post les pèrdues de tota mena, especialment les humanes, que comporten les seves decisions?


Aquestes seran les preguntes a les que s’haurà de donar resposta demà passat i caldrà un Govern que tingui la força suficient per primer fer-les i desprès respondre-les.

Compte! Es poden plantejar preguntes i donar respostes diferents segons les visions i els interessos de cadascú. Tothom ha de participar en el debat, els resultats del que es decideixi ens afectarà a tots encara que de forma diferent segons quines visions i quins interessos guanyin en el resultat de la batalla.


24 de maig. Demà entrem en fase 1. Glòria immortal a Salvador Illa i al seu equip! Anem a llegir una estona a SunTzú.