6 de juliol del 2020

A la via 3. *

* Parlament al Tanatori de Mataró a la cerimonia de l'ecomiadament de l'Anna Comas i Valls.


Primer en Pep, el marit de l’Anna i després l’altre Pep, el germà de l’Anna, em van telefonar demanar-me que digués unes paraules en aquesta cerimònia dels seu comiat, vaja, del comiat que li estem fent a  ella. Els ho agraeixo.

No sé si l’emoció em trairà. Són masses cops com aquest del traspàs d’una amiga, d’un amic propers, els que he rebut, els que hem rebut molts dels presents, darrerament.  Cops, patacades, que la Mort ens ha donat de gent molt nostra, de gent que han fet molt camí de la vida amb nosaltres. He dit en algun lloc aquests dies que amb la seva mort morim també una mica nosaltres que ja no podrem compartir la vida que ens resta amb ells.

Els orígens de la consciència social de l’Anna estan en la seva família. Els seu pare pertany a un grup de persones que patirà molt quan la Guerra Civil: està al mig dels dos bàndols que s’enfrontaran a mort, a matar. I es decanta. Viu a contracor el resultat de la confrontació: les seves idees no són les que el Règim triomfant imposa i s’hi ha d’emmotllar. Però transmet en la seva vida, en la seva família els valors de justícia social, de tolerància i de catalanitat.

Així puja l’Anna, i no és estrany que quant despunta a la vida, als finals de la Dictadura, als 70, participi en la construcció que s’està aixecant del que serà el PSC, el Partit dels Socialistes de Catalunya.

Allà vam coincidir i ens vam conèixer. Allà encara, desprès de tot, dels anys, dels temps i del que ha plogut, estem. Jo venia d’altres arrels, també n’hi havia que en venien d’altres. Vàrem treballar plegats, llimant les rebaves que portàvem, alguns érem –som- molt cantelluts, altres són més dolces però també dures quan convé. Vam construir una eina de govern al servei de les necessitats de la majoria de ciutadans i ciutadanes de Mataró. El resultat el jutjaran d’aquí un temps els historiadors. Nosaltres -amb l’Anna n’havíem parlat molt- n’estem satisfets.


L’Anna va posar com a imatge en el seu compte de Whats App una foto que crec expressiva del que volia: “Monsieur...”, li diu una nena petita amb una maleta als seus peus dirigint-se al cap de l’estació de ferrocarril on es desenvolupa l’escena, “le train pour un monde meilleur?”. A la via 3 li devia contestar el ferroviari i ella hi va pujar. Però hi va pujar no de passatgera, que la portessin a aquell destí, sinó com un “cheminot” més per ajudar a conduir aquell  tren cap un món millor.

Va treballar per la cultura i la llengua de la seva terra que estava menystinguda i arraconada contribuint al seu redreçament. Va treballar per la seva ciutat en el moment de la seva construcció, no reconstrucció. Construcció d’un garbuix desendreçat i deplorable per convertir-lo en un realitat urbana. Va treballar a l’escola pública ajudant a formar futurs ciutadans i ciutadanes amb els coneixements i consciència necessaris per a ser considerats com a tals. Va treballar, ja quan havia deixat de ser laboralment activa, en la recerca d’arrels diverses de la nostra  comunitat.

L’Anna va ajudar a la nostra llengua, a la nostra ciutat, als nostres conciutadans/anes, a la nostra petita història. Li ho hem d’agrair. Jo, personalment, potser una mica més que tots. Va estar al meu costat ajudant-me, i també reconvenint-me quan creia que ho havia de fer, fins al darrer moment. Encara no fa pas gaires dies parlàvem de com i quan faríem la presentació pública del treball conjunt que hem fet amb altres companys/es i que la pandèmia que estem passant havia estroncat.

Cugat: quan et presentis públicament, entre altres coses, com molt de Mataró, pensa en el que tu i la teva generació deveu a gent com la teva tieta Anna, que ens va servar la llengua, la ciutat, la cultura i la història de les que ara gaudiu. Servar: guardar intacte allò que hom té el deure de conservar.

Acabo: 

A tots, en record de l’Anna:

Ara digueu,
Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble.




Mataró, 6 de juliol de 2020.