27 de juliol del 2020

Les Santes 2020.





Avui, 27 de juliol, és la Festa Major de Mataró, Les Santes Juliana i Semproniana, verges i màrtirs. Com arreu, no hi haurà celebració. Sí, farem el dinar familiar de Festa Major, el dia val una bona taula, però res més.

Molta gent il·lusionada diu que ja farem la celebració de la festa l’any que ve. No ho sé pas. Possiblement podrem fer Festa Major l’any que ve, però no sé si serà de les mateixes característiques de l’any passat, de com l’havíem anat construint en els darrers temps. Tampoc la festa d’ara ve de temps immemorials.

Desconec si en les pandèmies d’altres èpoques es produïen posteriorment canvis socials i econòmics com els que pot ocasionar l’actual del COVID-19. Segurament era més clar identificar-ne l’origen i posar les solucions terapèutiques i socials convenients. Em temo que aquesta vegada no serà tant fàcil. Intuïm l’origen del salt del virus als humans i també intuïm que a menys de canviar radicalment les nostres relacions amb la naturalesa probablement apareixeran noves pandèmies a no tardar massa.

Pensem també que la troballa de la vacuna que ajudi a conviure amb el causant pot ser relativament ràpida amb les tecnologies, els esforços i els interessos econòmics i de tota mena que s’hi estan abocant, però són incerts els temps per obtenir-la i la seva eficàcia.

Pe tant, vés a saber l’any que ve... vés a saber com serà el futur.

¿Comencem a pensar en un futur diferent, o ja anirem veien sobre la marxa? Les activitats que comportin concentració i apilonament de gent estan en entredit. Les festes, com les fèiem fins ara, en primer lloc. Sempre la festa s’ha caracteritzat per la seva celebració col·lectiva i multitudinària. ¿Entrem en una nova època en que haurem de fer les coses d’una forma diferent? ¿I si comencem a pensar-hi? ¿Comencem a pensar que potser el que veníem fent fins ara ja no podrà ser? Les festes, l’oci, els viatges, les celebracions artístiques, culturals esportives, potser s’hauran de fer d’una altra manera. ¿Quina? ¿Pensem-hi?

Aquest vespre no hi hauran els focs artificials que aplegaven multituds de mataronins. La nit serà més curta. Els ànims ensopits. L’esperança és que l’any que ve ens rescabalarem. ¿Voleu dir? ¿N’estem segurs? ¿I si tot ja ha canviat? Preparem-nos per si de cas.


27 dde juliol.