2 de juliol del 2020

Tot s’ha escrit.


La dissecció que fa l’Agustí Calvet  Gaziel” de la societat catalana dels anys 20 i 30 del segle passat des de les pàgines de “La Vanguardia” és formidable. No sé quin paper i quin pes social tenia aquest periòdic en aquells moments, suposo que ja important. Deu estar explicat a l’abast en algun lloc. Joan Ferran ha fet en un altre llibre, Esperando a Noé, la dissecció d’aquells mateixos temps a través de “El Diluvio”, un periòdic més popular de l’època.

Malgrat buscar-lo a fons a les meves estanteries no he aconseguit trobat la Historia de La Vanguardia del mateix Gaziel que va editar les Edicions Catalanes de Paris i que vaig adquirir ja fa molts anys. (En Jordi Amat explica, crec que en El llarg procés, els orígens d’aquesta editorial).  Hauria de posar en ordre la meva biblioteca.

Gaziel veu amb esglai i desesperança com es va desenvolupant la política i els polítics a Catalunya. Tot s’ha perdut”, ed. La Magrana, B- 2013, amb pròleg de l’Enric Juliana i selecció de Jordi Amat (sembla que ara està esgotat), recull articles publicats en aquells anys de l’arribada de la Dictadura de Primo de Rivera, sortida de Catalunya (física i intel·lectualment) fins els fets de l’octubre del 34, “els fets d’octubre”.

La narració, quasi bé radiofònica, seguint el que deia la ràdio, dels dies 4, 5, 6 i 7 d’octubre és sensacional i els darrers paràgrafs de l’article del dia 11 d’octubre són demolidors. La paraula CAPITULACIÓ la veu tant immensa que en silenci, sense voler, plora.

Els articles que segueixen podrien ser escrits ara mateix, desprès dels fets d’octubre del 2017, 83 anys desprès. Sembla que no vam aprendre res de la història.

Las cosas disparatadas suelen acabar mal.”, a La Gran Interrogación, el 19/10/1934.

El único medio para sanar a Cataluña –si la curación es posible- en todo caso no puede ser otro que el empleo de autovacunas, buscando y extrayendo en el propio organismo catalán las antitoxinas capaces de renovarlo. No estoy seguro que este sistema sea infalible. Quizá falle también.”, a Cataluña enferma, el 26/10/1934.

“Quien siga atentamente el afanoso ajetreo de los partidos políticos, en torno al cuerpo exánime de Cataluña, tras su terrible ataque de epilepsia, no sabrá de qué admirarse más, si de la enfermedad  de nuestro pueblo o de los médicos que pretenden sanarle”, a Lo que se ve venir, el 16/11/1934.

“¿Por qué Cataluña es así?... Para saberlo, por qué está enferma Cataluña, no hay más remedio que llegar a conocer su alma y poder darse cuenta de que esta pobre alma, dolorida y doliente, es una alma en pena., a El alma en pena el 30/11/1934.

“Perseguir el orden, sin el pleno y previo imperio de la autoridad, equivale a buscar otra piedra filosofal, que es tanto como buscarle tres pies al gato.”, a La Piedra filosofal, el 7/12/1934.

Todo se ha perdido, incluso el honor.
La culpa capital, la causa suprema de nuestra desventura, se debe a nosotros, los catalanes, a Cataluña en peso, y muy en especial a sus partidos políticos más representativos. ¡Esta es la única explicación satisfactoria y profunda! ¡Esta es la pura verdad!
Nos ha faltado grandeza del alma y altura de visión a los catalanes todos. Aquella maldita -maldita porque es, ¡ay!, innegable- avara povertá, que nos echó en cara el Dante, ha seguido actuando en nuestro seno, a siete siglos de distancia.” a La clara lección el 21/12/1934.


Res, que tot ja estava escrit. Gràcies, Josep M. per descobrir-me i proporcionar-me el llibre.

1 de juliol.