28 de juny del 2020

Abandoneu tota esperança, vosaltres que entreu.


A les portes de l’infern, Dante veu escrita al dentell de la porta aquesta afirmació. (Lasciate ogni speranza, voi ch'intrate)*


El temps va posant les coses al seu lloc. El somni dels independentistes està sent “matxucat” per la realitat. Les darreres votacions d’aquesta setmana al Congrés dels Diputats clarifiquen el panorama pels que encara no ho tenien clar: la solitud i la irrellevància dels “indepes” de tots els colors.

Els partits d’àmbit estatal, més enllà de la seva ideologia, davant la complexa i difícil situació que el país ha d’afrontar, fan front comú, fet que porta de retruc que els vots d’aquelles formacions polítiques que volen condicionar la política espanyola  als seus interessos particulars no valguin res.

Que lluny queden els temps que el grup parlamentari anomenat “Minoria catalana” feia i desfeia (de Miquel Roca a Sánchez Llibre). Negociaven, compartien, transigien, obtenien, decantaven votacions,... Ara, el “tot o res” porta com sempre al res.

No hi ha, com havien dit, un Estat feble que es podia trencar. “Si estirem fort...”. Hi ha tot un Estat amb la mala salut de ferro que tenen encara tots els Estats veïns contemporanis. Mentre, la justícia amb el seu pas lent sense aturador va fent el seu paper i els anirà situant fora de joc. Galdosa perspectiva els espera als “indepes”, han estat enredant a la gent i ara no sé pas què els podran dir. Els espetecs finals del "procés" ens poden continuar fent patir un temps encara. Serà difícil que les noves generacions vinguin a donar-hi la volta com si va passar al País Basc. Aquí hi ha hagut massa adoctrinament carrincló i també poques, o cap, alternatives engrescadores.

Però el Món està davant una cruïlla en la que no val mirar enrere.  El segle dels nacionalismes ha passat. Si torna, que no es pot descartar, és per caure d’esquenes als precipicis horrorosos que dissortadament ja varen viure i patir les generacions anteriors.

Ho vaig explicar públicament ja fa deu anys:  sols els queda la via insurreccional i violenta. ¿Estan disposats a morir, ...i a matar? No ho crec pas. No hi ha desesperació social en les seves files per agafar aquesta pretesa drecera. La desesperació està en altres rengles. Els exemples del s. XX són massa evidents: d’Irlanda al País Basc podem-ne veure els resultats. Sols els jueus (israelites) han reeixit amb un cost enorme i unes perspectives incertes venint d’on venien: l’Holocaust i pels interessos i suports externs. Aquí no hi ha res d’això, ni massacres, ni determinació, ni recolzaments forans.

Llegint Gaziel  a “Tot s’ha perdut” t’adones que ja va passar igual als anys 30 del segle passat. Repetir-ho, o intentar repetir-ho, no ha pagat la pena, sols enfonsar-nos en la misèria moral. Costa ara tocar a retirada. Per dignitat, per la seva dignitat, cal fer-ho. Tornem plegats a la via de sempre. Tractar d’influir i de ser més presents a la governança d’Espanya, abandonant les vel·leïtats i els somnis i els esforços inútils.

El PNV dóna cada dia mostres d’intel·ligència en bé dels seus conciutadans. Clar que els seus polítics són formats a les aules jesuítiques de Deusto, en tinc coneixement directe, mentre que els nostres “indepes” provenen de les aules de filologia romànica de la U.B.Lo gaiter del Llobregat”. Romanticisme.


*
-“Dante, ahora vas a ser valiente. Dame la mano y sígueme –ordenó Virgilio. Así unidos, traspasaron aquel umbral funesto, en la oscuridad inmensa se oían suspiros, llantos, gemidos, distintas lenguas, horribles blasfemias, palabras de dolor y acentos de ira: formaban un tumulto tan violento, que Dante se sintió embargado de dolor.

-¿Quién sufre así?-preguntó con un hilo de voz.

-Son las almas de los indecisos, los indiferentes, aquellos que no tomaron partido ni hacían el bien ni hacían el mal. Nosotros somos responsables –continuó el maestro- no sólo de lo que hacemos, sino también de aquello que, por inhibirnos, permitimos que hagan otros.”

Dante Alighieri, “Divina comedia. Una adaptación para todas las edades.” Ed. Gadir, M-2009


.
28 de juny.