19 de juny del 2020

Reflexions als comandaments d'AMSA.


Quan vàrem entrar en el procés de desconfinament vaig creure convenient  que s’organitzés una trobada amb tot l’equip directiu i els comandaments intermedis d’AMSA per traslladar-los unes reflexions meves, en tant que President del Consell d’Administració de l’empresa, sobre la sortida de la situació en que estàvem immersos. Avui l’hem fet.


Reflexions del President del C.Ad. d’AMSA a l'equip directiu. 19-6-2020.

Hola, bon dia a tothom:

Abans de començar a compartir amb vosaltres la meva reflexió sobre el moment present de la nostra companyia voldria fer un breu esment del treball que heu fet en aquests darrers mesos mentre hem hagut de desenvolupar la nostra feina en mig del fort de la pandèmia ocasionada pel Covid-19, en les condicions imposades per l’estat d’alarma que just aquesta nit s’ha acabat.

En nom propi i del Consell d’Administració d’AMSA, amb el que comporta de representació de la propietat de l’empresa, la ciutadania de Mataró, vull fer un reconeixement públic de la vostra feina: mantenir amb la mateixa eficàcia i eficiència de sempre el servei essencial de l’abastament d’aigua a la ciutadania en les condicions provocades per la pandèmia. Moltes gràcies en nom del usuaris/ clients/ propietaris d’AMSA, pel vostre coratge i dedicació.


1.Al començament de l’actual mandat del nou C.d’Ad. nomenat per la Junta General de la companyia desprès de les eleccions municipals de 2019 vaig apuntar-vos en una reunió expressa de presa de contacte, o de continuació de contacte, una preocupació que tenia sobre la marxa de la nostra empresa: tenia por de que ens quedéssim en la rutina ja que potser no teníem incentius per sortir-nos d’ella. AMSA és un monopoli públic, amb els clients captius, que funciona amb una bona acceptació del que fa pels seus usuaris/clients/propietaris, amb un equip de treballadors competents, que dóna beneficis i que fa un grapat d’anys, des de 2013, que no ha modificat (incrementat) les seves tarifes.  Ideal per anar fent... i vegetant. 

2.Vaig veure amb satisfacció que el que plantejava no us sorprenia i que hi estàveu d’acord. Això em va agradar molt ja que podíem iniciar un recorregut sobre el tema, les seves perspectives i les accions a prendre sabent  que tindria complicitats i col·laboració franca.

3. Ja tinc sobre la taula un primer esborrany del treball que vam encarregar per anar endavant i del que crec que en sabeu alguna cosa, o al menys en alguna cosa heu participat.

4. Però no he demanat per vindre a parlar-vos pas d’això: Vull fer referència a dos esdeveniments que col·loquen sobre la taula nous temes amb els que ens haurem d’enfrontar i que fa  vuit o nou mesos enrere no hi eren:

4.1. La desaparició de MESSA i la integració del Tub Verd dins l’estructura d’AMSA.
4.2. La pandèmia del  Covid-19.

     5. En el primer tema, el Tub Verd no sols ens comporta algunes variacions de més en la feina que fins ara teníem encarregada  -la simple gestió de la quotidianitat de la marxa del servei com es venia fent, i a més pensar que sols és el retorn als seus orígens- sinó que  ens porta a pensar que possiblement –això en aquest moments s’està debatent amb la propietat (l’Ajuntament, en els seus nivells correlatius)- ens obre la porta a consideracions que poden portar-nos a una ampliació notable dels comesos que fins ara han estat els habituals a la nostra companyia. Cal dir que des del punt de vista estatutari no tenim cap problema ja que aquesta possible ampliació ja està contemplada en les finalitats de l’empresa. Crec que estem fent la integració d’una forma ràpida i eficient i aquesta integració es produirà de forma correcta i sense gaires problemes.

    6. Una ampliació notable de la feina que fins ara veníem fent, si així ho decideix La Junta General, l’Ajuntament, sí que ens obliga a tots a reflexionar una mica sobre el que comporta. El més important és repensar de dalt a baix la nostra estructura, les feines que fem i les prioritats i resultats que estem habituats a obtenir. Em sembla que tal com em vau manifestar en la reunió passada, al començament del mandat, tampoc us sorprenc, i que en cas de que l’empresa , els seus amos, decideixin emprendre el camí d’aquestes possibles noves actuacions hi treballareu de bon grat i disposició.

    7. El segon tema és, o ha estat més sobrevingut i imprevist: la pandèmia del Covid-19. Us he de manifestar la meva sorpresa pel fet que sembla que ja fa temps en cercles de govern (no sé si també d’aquí), científics i acadèmics es venia parlant del que podia passar. És una evidència que per la majoria de la població i de les seves administracions el tema no estava pas sobre la taula i que ens ha obligat a tots a fer una adaptació corre cuita amb les consegüents conseqüències. Avui diu que ja no estem dins de l’estat d’alarma que va començar el 15 de març passat, més de tres mesos enrere. El que sí que sabem ara és que estem en una nova situació. Potser és molt, massa?, agosarada la afirmació que faig de que res tornarà a ser com abans de l’aparició de la pandèmia. No sé pas, repeteixo, si potser estic equivocat o no i sí els canvis que haurem de fer i als que ens haurem d’habituar seran grans o no tant i sí seran provisionals o definitius. Jo tinc assumit que hi haurà canvis i que la “normalitat” serà diferent d’abans. Repeteixo, no sé amb quin grau i per quant temps, però tinc segur que hi seran i em preocupa que potser aquesta “nova” situació no estigui dins de les consciències de la gent. 
   
     8. Moltes de les coses que s’hauran de fer, de canviar, no seran pas del tot noves, de fet ja estaven sobre la taula, el que passava era que la seva implantació no venia apressada, ja s’aniria imposant “de soi”, al seu ritme o al nostre, el de cadascú. Hi havia moltes reticències i resistències que ara hauran de bandejar-se per força, per la força d’un virus! Qui no s’hi apunti quedarà fora de joc, qui no vulgui acceptar-les quedarà enrere.

    9. En tot cas, vull transmetre-us que el que ve sí que ha d’estar en el nostre capteniment. És la principal idea que us vull transmetre avui. Com en afectarà en la nostra quotidianitat professional i laboral, en la feina, el que ha passat? Vull que hi penseu, que hi treballeu, que proposeu, que suggeriu, que col·laboreu en el que creieu que cal fer d’ara en endavant.

9.1. Des del punt de vista del producte que oferim: l’abastament d’aigua en baixa. Les tècniques, material, processos que fem servir. Les estratègies que hem de tenir per preveure poder sempre continuar donant el servei que donem, les situacions en que ens podem trobar,... Evidentment, ho haurem d’estendre, si s’escau, amb el que ens vingui de nou.

9.2. Des del punt de vista del nostres clients/usuaris/propietaris: com hauran de ser les relacions amb ells d’ara en endavant. Les haurem de canviar molt? La presencialitat està en qüestió. Com generarem i aprofitarem la virtualitat?

9.3. Des del punt de vista de la nostra presència a la societat: El tractament de les desigualtats, en el que ens afecta. No sols les econòmiques, que ja ho fem, sinó també les culturals i relacionals. (Exemple del sistema financer). Com ho farem per fer pujar al carro de les novetats que ens vindran o que implementarem nosaltres directament a la gent que tingui dificultats per a fer-ho? Estic pensant en el fracàs –fins ara- de la implantació de la factura sense paper, per exemple, o en les explicacions que donem a la ciutadania sobre la nostra actuació.

9.4. Des del punt de vista del propietari de l’empresa, l’Ajuntament: les relacions seran més intenses. La nostra preuada autonomia menor. Ho haurem d’acceptar. Ens haurem d’adaptar a altres ritmes que els que veníem portant. Ni més ràpids ni més lents, diferents. Al hora, també, no hem de menystenir fer sentir la nostra veu dins de la organització des de la nostra posició relativa dins d’ella.

     10. Tinc confiança en vosaltres. El temps que em quedi en el exercici del càrrec que m’ha atorgat la Junta General de la companyia per presidir-ne el seu Consell d’Administració, el continuaré dedicant a mantenir -i si pot ser incrementar- el prestigi que té dins la ciutadania tant en el seu aspecte de usuaris, com de clients i de propietaris de la mateixa. Vinga, som-hi! Endavant cap a una normalitat diferent que no hem provocat però que vulguem que no ja tenim entre nosaltres.

19 de juny de 2020.