29 de juny del 2020

De la biblioteca de l’avi.


L’àlbum estava en una lleixa d’una estanteria arraconada entre mig de llibres adquirits fa molt temps. De fet, crec que eren els primers que vaig tenir i que ara romanen abandonats en un racó polsós i humit. Algun dia els hauré de rescatar, netejar-los i endreçar-los en un lloc més adequat.



És l’Odissea, explicada als nens i adolescents per la via dels cromos i la xocolata. L’àlbum va ser confegit enganxant, a mesura que els obtenies, una col·lecció de cromos de diverses mides a un llibre que ja contenia el text i també algunes imatges. Els cromos sortien a les tauletes de la xocolata Nestlé i els de major mida els havies de demanar a la casa comercial que els editava.  L’any de l’edició és el 1962, jo tenia 14 anys i feia 3er. de batxillerat, l’E.S.O. de llavors.

L’he conservat en relativament bon estat fins avui, quasi 60 anys desprès. Vés a saber quantes estanteries, estances i cases ha recorregut fins a quedar ancorat, però mai oblidat, en el racó en el que ara l’he recuperat.



N’he fet obsequi al meu nét gran, en Gerard, que va ja cap els nou anys, encara no els ha fet. Des que va aprendre a llegir ho fa amb fruïció, li agrada. No crec tant com jugar amb les “maquinetes”, però no defuig passar una bona estona llegint. Li agrada el tema de la mitologia grega. De fet, l’obra d’Homer, el pare de la nostra literatura, ha conformat gran part de les lletres de tots els temps posteriors fins avui.

Val a dir, que en Gerard li va agradar molt que l’avi li donés un llibre de quan ell era petit i a l’avi l’ha complagut més encara poder traspassar un dels seus llibres al seu nét. Si ell, i els altres nets quan hi arribin, vol aprofitar la biblioteca de l’avi escampada per tot arreu de les cases podran trobar moltes coses  per il·lustrar-se i entretenir-se.



Espero que serveixi d’alguna cosa, per en Gerard, la Mar i en Joan, el que l’avi hagi conservat, hagi pogut fer-ho, moltes coses que han conformat la seva vida i que tindrà a qui deixar-les.

29 de juny. Sant Pere.