19 de març del 2020

Sant Josep.


Avui és Sant Josep però aquest vespre no hi haurà “cremà” de falles a València. Tots tancats a casa, i són sols els primers dies del semi confinament. Semi, ja que podem sortir encara per anar a proveir-nos de les coses bàsiques. Ara bé, se’m ha fos una bombeta d’una habitació i no sé pas si podré anar a buscar-ne una de nova per canviar-la.



En Jaume, el meu germà, que viu al Brasil, a l’estat de Santa Caterina, ahir em va dir que ja els havien implantat mesures dràstiques com  aquí. La família del meu gendre, els Ruales, a Colòmbia, també diuen el mateix. Tinc dos néts “colombianitos”. Es tanquen les fronteres. No, no és la desaparició de cop de l’espai Schengen a la nostra Europa. És la restricció de mobilitat arreu per aturar la propagació dels contagis. Uns nostres bons, bells i vells amics estan dalt d’un vaixell al Pacífic Sud. Havien d’acabar un periple que començà per les antípodes, Austràlia i Nova Zelanda, a la Polinèsia francesa. Despès de Fiji,  res de més illes, mar endins els envien cap amunt fins a Hawaii (Hawaii, Bombai, ....) i d’allà hauran d’espavilar-se per tornar a casa. Tornaran segur, però lògicament estan preocupats. Els anglesos recomanen que els turistes que tenen a les nostres illes tornin cap a casa ja que tancaran els hotels.

Aquest “pandemònium” tot just comença. Tothom s’hi esforça, malgrat sempre n’hi ha de desmenjats o que ho veuen diferent. Els anglosaxons, per exemple. Als britànics els costa ordenar, són més de recomanar. Però ja comencen també a prendre mesures més dràstiques. Els nord-americans veurem com se’n surten amb els seu diferent –i peculiar des del punt de vista europeu- sistema sanitari.

Tornem a les Falles: la feina quasi estava conclosa. Caldrà “desplantar”,  ja ho deuen estar fent,  amb els problemes logístics i de cost que deu comportar i esperar temps millors. Potser empalmaran amb la “cremà” alacantina de Sant Joan a finals de juny. Els de les processons també estan igual. Potser en lloc de començar per Rams se’n hauran d’anar a la Pasqua Granada. Els que estem apuntats a l’IMSERSO, a veure-les venir si podrem o no esbargir-nos com somiàvem.

Tinc un bon record dels dos cops que hem estat a Falles, millor el primer, per la sorpresa, que el segon, amb l’espectacle ja conegut.  Sempre em crida l’atenció i em sorprenc de la vitalitat col·lectiva (amb algun dubte) d’aquestes manifestacions de cultura popular tan arrelades i amb les seves variacions segons els llocs. Segurament el virus pandèmic s’emportarà alguns Moros i Cristians també.

"De Joseps, Joan i ases n’hi ha per totes les cases". A la nostra hi ha Joseps i Joans. Felicitats Josep!, fill.

19 de març. Confinats a casa. A veure si trobo una bombeta!